KSH

2018.05.31. 12:13

Élelmiszerre költöttek a legtöbbet a magyarok

A lakosság tavaly reálértéken minden fogyasztási főcsoportban növelte fogyasztását.

Tavaly az előzetes adatok alapján a háztartások fogyasztási kiadása havonta 82,9 ezer forint volt egy főre vetítve, nagysága reálértéken 5,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kiadványából, illetve a Világgazdaság legfrissebb számából.

A KSH a kiadványhoz fűzött főbb megállapítások között megemlíti, hogy

a lakosság tavaly reálértéken minden fogyasztási főcsoportban növelte fogyasztását,

legnagyobb mértékben (9,7 százalékkal) a vendéglátásra és szálláshely-szolgáltatásra fordított összegek emelkedtek, melyet a lakberendezési és háztartásviteli kiadások követtek (9,3 százalékkal).

A legtöbbet – fejenként havonta 22,5 ezer forintot, az előző évinél 2101 forinttal többet – élelmiszerekre és alkoholmentes italokra költött a lakosság,

melyet a lakásfenntartási és háztartási energiakiadások követtek 17,5 ezer forinttal. Az erre fordított havi összegek reálértéken 7,5, illetve 1,4 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbit.

Közlekedésre és szállításra 8984 forintot fordítottak egy főre vetítve havonta,

melynek legnagyobb hányadát az üzemanyag-vásárlás tette ki, havonta 6209 forinttal.

Hírközlésre havonta fejenként 5524 forintot, kultúrára és szórakozásra 4701 forintot adtak ki a családok.

Az egészségüggyel kapcsolatos eszközökre, gyógyszerre, gyógyászati segédeszközre, illetve orvosi ellátásra fejenként 3874 forintot költött a lakosság havonta, a fogyasztási kiadás 4,7 százalékát.

Számítógép a háztartások 67,5 százalékában található, ezen belül évről évre csökken az asztali gépek és nő a mobileszközök, a laptop, a tablet és netbookok aránya, okostelefon már a háztartások kétötödében található.

Napjainkban a lakosság 56,9 százaléka gondolja úgy, hogy a világháló használata már nélkülözhetetlen mindennapi élete során,

az arány a legfiatalabb, Z generáció tagjai között a legmagasabb (82,7 százalék) és az idősebb, baby boom generáció tagjai közt a legalacsonyabb (35,2 százalék) – közölte a KSH.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában