Érték és minőség

2019.10.09. 14:00

Elismerést érdemelt ki az egri fejlesztés

Harmincan dolgoznak az AVENTICS Hungary Kft. nemrég létrehozott termékfejlesztési osztályán. Az Érték és Minőség Nagydíjat nyerték el nemrég az ipari kategóriában.

Tóth Balázs

Fotó: Beküldött

Nívós elismeréssel gyarapították az Emerson csoporthoz tartozó AVENTICS Hungary Kft. gyűjteményét a három éve alapított önálló termékfejlesztési osztály fiatal mérnökei. A pneumatikai gyártó egri vállalat a Magyar Országgyűlés támogatásával létrejött, a Kárpát-medencét felölelő Érték és Minőség Nagydíjat nyerte el az ipari kategóriában.

– Az AVENTICS márkájú, nagy teljesítményű elővezérlő szelepcsalád vállalatunk első olyan terméke, amelyet teljes egészében Egerben terveztünk és gyártunk. A komplex projektet, amelyben a fejlesztőink mellett a társosztályok képviselői is részt vettek, határidőre sikerült befejeznünk. A tízwattos verzió sorozatgyártása 2018 novemberében, az ötwattos kivitelé pedig 2019 májusában kezdődött. A számos AVENTICS termékkel kompatibilis elővezérlő szelepek használatával finomhangolható a pneumatikus szelepek működése, a kapcsolási idő ugyanis kevesebb mint kétszázad másodpercre csökken. A szelepvezérlők jól használhatók például a különféle gyártósorokon, ahol az időzítés kiemelkedően fontos, de nehézipari berendezésekben, a hajózásban, a vasúti közlekedésben is – tudtuk meg Soltész László fejlesztési igazgatótól.

Ezeket az alkatrészeket eddig külföldről szerezte be a cég, most viszont ők exportálhatják a saját elővezérlőiket. Ez nem csupán gazdaságilag kedvező, de a vállalatnak fontos környezetvédelmi szempontokat is figyelembe veszi, hiszen csökkenti a környezeti terhelést azzal, hogy már nem kell utaztatni termékeiket.

A díjat a Parlamentben vették át a cég képviselői. Beküldött fotó

Soltész László elmondta, a termékfejlesztési osztályon körülbelül harmincan dolgoznak, a gyakornokokkal és duális képzésben részt vevő hallgatókkal együtt. Különböző területeken tevékenykednek. Van, aki a futó termékeket fejleszti tovább, más egyedi, az új vevők által kért alkatrészeken dolgozik. Minden a rendelkezésükre áll, idén beindították ­fejlesztési tesztlaborjukat, a nyertes projekt egy részét már itt érvényesítették. Laborjuk egyelőre kicsi, de később végezhetnek olyan teszteket, amelyeket az Emerson többi részlegei is használhatnak. Tevékenységük erősíti az egri üzem csoporton belüli pozícióját, a további fejlődésbe pedig beruháznak. Ez volt az első nagyobb projekt, de más területeken is vannak futó termékfejlesztéseik.

– Az Érték és Minőség Nagydíjjal kiemelkedő minőségű magyar termékeket és szolgáltatásokat ismernek el. A mi termékcsaládunk maradéktalanul megfelel a kiírásnak: magas minőségű, magyar fejlesztésű, és a gyártása is itthon történik – mondta Gödri István ügyvezető igazgató.

Megalapozott döntés született

A díj döntéshozói alaposan megvizsgálták az AVENTICS pályázatát, iparági szakértőjük Egerben ismerkedett a fejlesztési projekttel, a termék tulajdonságaival, a termelési folyamattal, a gyár környezetvédelmi és munkavédelmi rendszereivel. Így született a döntés: a termékcsaládjuk egy évig jogosult a védjegy használatára.

A cég delegációja a díjat a közelmúltban Kelemen Hunortól, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnökétől és Farkas Sándortól, az ­agrártárca parlamenti államtitkárától vette át az Országházban. Az AVENTICS 2016-ban az Év Gyára díjat nyerte el három kategóriában, míg 2017-ben A legfelkészültebb Ipar 4.0 gyár lett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!