sztrájk

2017.09.04. 10:04

Emmi: a kormány a fogorvosok mellett áll

Hétfőn az ország főként délnyugati sarkában csaknem hétszáz közegészségügyi fogászat hirdetett sztrájkot. A munkabeszüntetés ideje alatt csak a sürgős beavatkozásokat végzik el. A kormány reagált a fogorvosok akciójára, és többlettámogatást biztosít.

A kormány a fogorvosok mellett áll, az egészségügyi alapellátás átfogó megerősítése keretében az állami ellátásban dolgozó fogorvosok számára többlettámogatást, praxisvásárlási, illetve letelepedési támogatást biztosít – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkársága hétfőn.

A fogorvosi alapellátás további erősítéséről zajlanak a tárgyalások a Magyar Orvosi Kamarával – írják, hangsúlyozva: 2009-hez képest 2018-ban már 70 százalékkal több pénzt biztosít az állam az alapellátás támogatására, háziorvosokra, házi gyermekorvosokra, iskolaorvosokra, védőnőkre és a területi ellátást végző fogorvosokra.

A kormány a 2015-ös 10 milliárd forintos többlettámogatás után 2016-ban 10+2+2 milliárd forint pluszforrást biztosított az egészségügyi alapellátás megerősítésére. Ebből 2 milliárd forintot az alapellátásban dolgozó fogorvosok finanszírozására fordított a kormány, mely 50-55 ezer forint havi bevételnövekedést jelentett számukra.

Idén január elseje óta a jogszabály lehetőséget ad a nem egyetemi utánpótlást szolgáló szakfogorvosi keretszámok meghatározására; a kormány 2017-ben is meghirdette a háziorvosi praxisvásárlási, illetve letelepedési pályázatokat. Az idei évben új feltételek mellett igényelhetők a pályázatok: újdonság, hogy 2017-ben duplájára emelkedik a letelepedésre elnyerhető összeg, illetve az, hogy az idei évtől a fogorvosok is pályázhatnak a praxispályázatokra – áll a közleményben.

Az Emmi jelezte a 2017-es praxispályázatokra a kormány 1 milliárd 250 millió forint keretösszeget biztosít. A pályázatok folyamatosan beadhatók, legkésőbb október 15-ig. A részletes pályázati kiírások a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapján elérhetők.

Mindemellett megkezdődtek az egyeztetések a Magyar Orvosi Kamarával. A legutóbbi tárgyalás során megállapodtak arról, hogy az államtitkárság és a kamara is megvizsgálja, hogy milyen közös teendők lehetnek a jövőben a fogorvosi alapellátás területét érintően, ezekről pedig a közeljövőben tovább folynak az egyeztetések – zárul a közlemény.

Az Emmi azt követően tette közzé a közleményét, hogy hétfőre az ország 2800 közfinanszírozott fogászatából 700 sztrájkot hirdetett. Ezeken a fogászatokon, tb-támogatott rendeléseken, három napon át csak a sürgős beavatkozásokat végzik el.

A Népszava hétfői információi alapján az orvosok ezzel a demonstrációval tiltakoznak az ellen, hogy évek óta sokkal kevesebb pénzt kapnak a betegellátásra, mint amennyiből praxisaik még működtethetők. Az ő ellátmányuk töredéke annak, mint amennyit a háziorvosokra fordít az állam.

A legtöbb fogorvos Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Somogy és Zala megyében csatlakozott az akcióhoz. Budapesten a Csengery, a Visegrádi, a Hercegprímás utcai, a Hősök terei szakrendelők is csak a sürgősségi esetek ellátását vállalták. Pest megye 240 szolgáltatójából 70-100-ban korlátozzák a betegfogadást.

Az akció szervezője, Nagy Ákos keszthelyi fogorvos a lapnak azt mondta: most az egészségügyi kormányzat évente átlagosan 2800 forintot költ egy polgár ellátására. Példaként említette, hogy egy fogtömésért a magánrendelőben 10-15 ezer forintot is elkérnek, míg ő az egészségbiztosítótól a lyuk nagyságától függően 1800-2200 forintot kap, miközben ugyanazt az anyagot használják.

Nagy Ákos erős vészjelnek tartja, hogy a fogorvosi körzetek 10 százaléka már betöltetlen. Üres praxis nemcsak vidéken, hanem már Budapesten is található – írta hétfői számában a Népszava.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!