van tartalék

2019.01.19. 07:23

Energiahivatal: biztosított az ország földgázellátása

A hazai tárolókban elhelyezett földgázkészlet 2,7 milliárd köbméter volt január 15-én, az ország téli földgázellátását a tárolói készletek, a folyamatos földgázimport és a hazai kitermelés együttesen biztosítják.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint az enyhe időjárás miatt tavaly októberben és novemberben az átlagos országos földgázfelhasználás alacsonyabb volt, mint az előző évek azonos időszakában.

Decemberben megnőtt a kitárolt földgáz mennyisége. December 16. és 21. között az alacsony napi középhőmérséklet miatt emelkedett az országos felhasználás, a december 19-i csúcsnapon a 65 millió köbmétert is meghaladta. A decemberi napi átlagfogyasztás csaknem 7 százalékkal volt magasabb az előző évinél, a hónap utolsó napjaiban azonban az átlagfogyasztás visszaesett.

Az energiaszolgáltatóktól kapott információk alapján a hivatal már korábban megállapította, hogy az ország 2018/2019. évi téli földgáz- és villamosenergia-ellátása biztosított.

A MEKH jelezte: a lakossági fogyasztók biztonságos ellátása érdekében a tárolókban az elmúlt tíz év legmagasabb téli gázfogyasztásának legalább 60 százalékának megfelelő mennyiségű földgázt kell elhelyezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában