időjárás

2019.03.30. 07:00

Esőt remélnek a Heves megyei gazdálkodók

Az ország keleti felén aszály van, Heves megyében is az életet jelentő esőre várnak a szántóföldi növények.

Tóth Balázs

Megyénkben is aszályos az időjárás, amely már meglátszik a szántóföldeken és a vetések állapotán. A következő napokban sem lehet sajnos csapadékra számítani, pedig az őszi vetéseknek nagy szüksége volna rá, a gazdálkodók pedig azért is fohászkodhatnak esőért, hogy a tavaszi vetésekhez megfelelő állapotba tudják hozni a talajt.

– A huszonharmadik óra ötvennyolcadik percében vagyunk. Lassan megadják magukat az őszi vetések, kevés a víz a talajban. A repce már nyílik, ami a szenvedés jele, de a búza is föléli magát, a partosabb területeken megfigyelhető, hogy az alsó levelei sorvadnak. Vetnénk a cukorrépát is, de poros a talaj, a szél is fújja. A fejtrágyát kijuttattuk a földekre, ám a magágyat elő kellene készíteni a tavasziak alá. Sajnos azonban százötven milliméternyi csapadék hiányzik, a talaj felső rétegeiből elfogyott a januári nedvesség – mondta Csontos András, a Horti Mezőgazdasági Szövetkezet elnöke.

Az őszi időjárásról megtudhattuk, Horton mindig jókor kapták a csapadékot, a repce és a búza vetését követően is kaptak annyi vizet a növények, hogy kikeljenek. A búza nem bokrosodott, a fejlődéséhez szükséges lenne nagyon a csapadék, záros határidőn belül ­25–30 milliméternek kellene hullania. A télen arrafelé 67 milliméternyi hullott, utoljára a januári hó formájában. Azóta legfeljebb tizenöt milliméternyi eső esett, egy alkalommal sem hullott több 2–3 milliméternél.

– A csapadékhiány hatására az igen jó termés esélye elúszott. Ahhoz, hogy javuljon a helyzet, folyamatosan pótlódnia kellene annak a 150 milliméternek, amelyre szükség van. Igaz, ilyenre nem volt még példa. Bízunk azonban abban, hogy rendszeresen lesz eső, s a talaj tárolja a nedvességet, amivel aztán a növények át tudják vészelni a szokásos tavaszi, illetve nyári csapadékhiányt. A mostanában jellemző magasabb hőmérséklet miatt arra számítunk, a betakarítás is hamarabb kezdődik majd akkor is, ha csapadékosra fordul az időjárás – fejtette ki Csontos András. Szerinte a hétre előrejelzett enyhe fagy a szántóföldi kultúrákban nem okoz kárt, bár a repcének egy erősebb mínusz nem tenne jót, ahogy a gyümölcsösöknek sem. A kissé hűvösebb időjárás akár még jól is jöhet, a meleg még rosszabb lenne. Hozzátette, a gazdák aggódnak a csapadékhiány miatt. Horton sajnos nincs lehetőség öntözésre, mert nincs vízkivételi lehetőség.

A szőlők még nem érezték meg a csapadékhiányt

Pál Sándor, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke szerint a megyeszékhely térségében is csapadékhiány van, de ez a szőlőt egyelőre még nem érinti, köszönhetően annak, hogy az errefelé jellemző kötöttebb talajnak jó a víztároló képessége. Ahol más típusú a talaj, az alföldi részeken, ott jelentkezhetnek problémák. Ha viszont így marad az időjárás, akkor a szőlőültetvényekben is baj lesz. A melegebb hőmérséklet hatására hamarabb indul meg a rügyfakadás, ami a munkák feltorlódását okozhatja. – Télen kedvező volt az időjárás, nem volt nagy hideg, a metszést a szárazabb idő miatt rendben el tudták végezni a szőlősgazdák, a kötés is jó részen megtörtént – tette hozzá Pál Sándor.

Kezdőképünk illusztráció Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!