sikeres erőfeszítés

2019.07.19. 13:31

EU-szerte nő, Magyarországon csökken az államadósság

A 28 uniós tagállam GDP-arányos adóssága majdnem 81 százalékra emelkedett, hazánké ennél mintegy tíz százalékkal alacsonyabb ennél.

Nőtt a GDP-arányos államadósság az idei első negyedévben a tavalyi utolsóhoz képest az euróövezetben és az Európai Unióban egyaránt az EU statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken publikált kimutatása szerint. Magyarországon a GDP-arányos államadósság negyedéves és éves bázison is csökkent.

Az idei első negyedévben az euróövezet 19 tagállamában 85,9 százalékon állt az átlagos GDP-arányos államadósság a 2018. negyedik negyedévi 85,1 százalék után. Az Európai Unió 28 tagállamának átlagos GDP-arányos államadóssága az idei első negyedévben 80,7 százalékra emelkedett az előző negyedévi 80,0 százalékról. 2018 első negyedévéhez képest mindkét térségben, az euróövezetben és az Európai Unióban is csökkent a GDP-arányos államadósság. Az euróövezetben 87,1 százalék, az EU-ban 81,6 százalék volt a GDP-arányos államadósság 2018 első negyedévében.

A legmagasabb GDP-arányos államadóssága Görögországnak volt az első negyedévben, 181,9 százalékos. A nagyságrendi rangsorban a második Olaszország volt 134,0 százalékkal, a harmadik Portugália 123,0 százalékkal,

a negyedik Belgium 105,1 százalékkal és Ciprus 105,0 százalékkal. A legalacsonyabb arányt Észtország érte el 8,1 százalékkal, míg Bulgária 21,2 százalékkal a második és Luxembourg 21,3 százalékkal a harmadik legalacsonyabbat.

A tavaly negyedik negyedévihez képest az idei első negyedévben az EU 12 tagállamában nőtt és 13-ban csökkent a GDP-arányos államadósság, egy országban pedig, Németországban nem változott.

A legnagyobb növekedést Belgiumban regisztrálták, 3,1 százalékpontosat, Cipruson 2,5 százalékpontosat, Írországban 2,0 százalékpontosat, Olaszországban pedig 1,9 százalékpontosat. A legnagyobb mértékben Svédországban csökkent a GDP-arányos államadósság az idei első negyedévben az előző negyedévhez képest, 2,5 százalékponttal. Szlovéniában 2,3 százalékponttal, Hollandiában és az Egyesült Királyságban 1,5 százalékponttal, Bulgáriában pedig 1,4 százalékponttal csökkent a GDP-arányos államadósság az első negyedévben.

A legnagyobb éves növekedés Cipruson volt, 12,2 százalékpontos, a második legnagyobb, 4,1 százalékpontos Görögországban, a harmadik Lettországban, 1,7 százalékpontos és 1,0 százalékpontos Olaszországban. A legnagyobb éves csökkenést Szlovénia érte el a GDP-arányos államadósságban, 7,6 százalékpontosat. Ausztria 4,4 százalékponttal, Hollandia 4,2 százalékponttal csökkentette GDP-arányos államadósságát az idei első negyedévben éves bázison. Magyarország a negyedik legnagyobb mértékű csökkentést érte el, 3,6 százalékosat.

A magyar GDP-arányos államadósság az idei első negyedévben az előző negyedévihez képest 0,7 százalékponttal csökkent.

A magyar GDP-arányos államadósság kisebb az uniós átlagnál. Az idei első negyedévi 70,1 magyar GDP-arányos államadósság és a 80,7 százalékos uniós átlag között két ország helyezkedik el, Horvátország 74,5 százalékkal és Ausztria 72,7 százalékkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában