krízishelyzet

2018.04.16. 12:48

Hároméves csúcson van a kőolaj ára

A Közel-Kelet több országát sújtó konfliktus olyan kockázatot jelent, amelyek érzékenyen érinthetik az olajkínálatot, így nem csoda, hogy az olaj árfolyama hároméves csúcson van.

A kőolaj árfolyama hároméves csúcson van. Az olaj árának emelkedésében a szíriai válság mellett az is közrejátszott, hogy Szaúd-Arábiára több rakétát is kilőttek lázadók. Az egyik a fővárost, Rijádot célozta meg, míg egy másik a déli határnál, Najran közelébe robbant fel a levegőben – írja a CNBC. Utóbbi helyszín azért érdekes, mert a közelben található a szaúdi állami olajvállalat, a Saudi Aramco székhelye is.

Nem csoda, hogy a forró közel-keleti helyzetre való tekintettel az olaj árfolyama megugrott. A Brent-keverék már 71,93 dollárba kerül, míg a WTI-keverék hordónként 66,85 dolláron áll.

Forrás: oilprice.com

A WTI-keveréke utoljára 2014 decemberében volt ilyen drága, hasonlóan 3 éves csúcson van a WTI is, amely 2014. novemberi rekordot döntött meg.

Forrás: oilprice.com

Ráadásul úgy tűnik, hogy ez még messze nem a vég, hiszen Szaúd-Arábia 80 dolláros hordónkénti árfolyamot szeretne, mégpedig azért, hogy felértékelődjön az Aramco ára a cég tőzsdére lépése előtt – írja a Business Insider.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) ezt az árat kissé magasnak tartja, ami azért üthet vissza, mert így viszont megnőhet a kereslet az amerikai palaolaj iránt.

Természetesen az árfolyam emelkedése hatással lehet a magyar üzemanyagárakra is. Jelenleg a benzin átlagára 367 forint literenként, a gázolajé pedig 371 forint.

A már említett 2014. novemberi árszint Magyarországon a következő volt: a gázolaj 381 forint, míg a benzin 364 forint volt.

Forrás: MTI

Ettől a jelenlegi árak nincsenek messze, azonban 2014 októberében a dízel literenkénti árfolyama 404, míg a benziné 388 forint volt, ami már jelentős drágulást jelenthetne a magyar kutakon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!