egyedi csomagolások

2019.02.09. 10:00

Hazánkban is megkezdi működését az új gyógyszerazonosítási rendszer

Magyarországon is megkezdi működését az új európai uniós gyógyszereredetiség-ellenőrző rendszer – közölte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) pénteken.

Gyõr, 2018. szeptember 11. Automata robot által kiadott gyógyszert vesz el egy asszisztens a gyõri Szent György Patikában 2018. szeptember 11-én. MTI Fotó: Krizsán Csaba

Forrás: MTI

Fotó: Krizsán Csaba

Az Európai Bizottság döntése nyomán – a betegek nagyobb biztonsága érdekében – a gyógyszerhamisítás visszaszorítását szolgáló új szabályok lépnek életbe szombaton.

Az OGYÉI a közleményében azt írta: az Európai Unióban évente 10 milliárd eurós veszteséget okoz a gyógyszerhamisítás.

Magyarországon a gyógyszerbiztonság rendkívül magas fokú, hamisított gyógyszereket gyakorlatilag csak az interneten keresztül, illegálisan lehet beszerezni, amit a törvény szigorúan büntet.

Az új gyógyszerazonosítási rendszer bevezetése felmenő rendszerű: a korábban gyártott gyógyszerek a lejárati idejük végéig – akár 5 évig – még forgalomban lehetnek. Az újonnan gyártott, a korábbiakkal megegyező összetételű gyógyszerek csomagolása viszont már tartalmazza az előírt két biztonsági elemet.

Ezek egyike a QR-kódhoz hasonló egyedi azonosító jel, amit a gyógyszertárakban olvasnak le, a másik pedig a doboz bontatlanságát garantáló fizikai eszköz.

A dobozt csak ennek megsértésével lehet kinyitni – írták.

Az új ellenőrzési rendszerre való felkészülés jegyében az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) irányításával a kórházak nem közforgalmú patikáinak technikai felkészítése megtörtént. Ennek keretében többek között 160 vezeték nélküli kézi szkennert is beszereztek, amelyeket az ÁEEK ingyen biztosított a fenntartása alatt álló kórházaknak.

A közforgalmú gyógyszertárak felkészülését a tiszti gyógyszerészi hálózaton keresztül az OGYÉI felügyeli. Az érintett gyógyszerek megtalálhatók az OGYÉI gyógyszer-adatbázisában, valamint az összes gyógyszert tartalmazó táblázatban is – olvasható az OGYÉI közleményében.

Borítókép: vendéget szolgálnak ki a győri Szent György Patikában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában