pályaorientáció

2019.03.31. 07:00

Helyi vállalatoknál kezdenék karrierjüket a gyöngyösi diákok

A helyi vállalatok a diákok számára bepillantást engedtek a mindennapi életükbe.

Tóth Balázs

A MAGNETEC-UNGARN Kft.-nél a jövő meghatározó technológiájával ismerkedhettek a diákok

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czímer Tamás

A Heves Megyei Kereskedelmi és ­Iparkamara (HKIK) pályaorientációs napot szervezett a ­gyöngyösi Vak Bottyán János Katolikus Műszaki és ­Közgazdasági Szakgimnázium, ­Gimnázium és Kollégium félezer diákja számára. A tizedik évfolyamos, vagy idősebb tanulók kilenc helyi üzembe látogathattak el, s ismerkedhettek az Eszterházy Károly Egyetem Információtechnológiai Tanszékével, illetve az EKE Gyöngyösi Károly Róbert Campusának gazdaságtudományi képzéseivel.

A MAGNETEC-UNGARN Kft.-nél a jövő meghatározó technológiájával ismerkedhettek a diákok
Fotó: Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

– Ez a nap arról szólt, hogy tájékozottabbak legyünk, lássuk, hogyan működnek a gyöngyösi és környékbeli cégek, milyen tudás kell ahhoz, hogy ott dolgozzunk. Sokan vállalnának munkát Gyöngyös különböző vállalatainál – mondta Szmirtnik Dávid, aki gépgyártás-technológiai technikusnak tanul, s többek közt a gépek telepítésével is megismerkedett az elmúlt években, de belekóstolt a forgácsolásba és a hegesztésbe is.

Úgy tervezi, hogy egy évet dolgozik, ez alatt tapasztalatot szerez, és pénzt gyűjt az egyetemi tanulmányaira, mivel egy diploma nagy előnyt jelent. Elmesélte, a duális felsőoktatási képzésről is kaptak tájékoztatást, ennek a formának vannak előnyei és hátrányai is szerinte. Előnye, hogy fizetést kap, s nagy szakmai tapasztalatra tesz szert a fiatal, ugyanakkor munka mellett tanulni nehezebb. A jövőt Gyöngyösön, később Budapesten képzeli el. Külföldre is nyitott, de csak rövid távra, egy évre menne ki dolgozni.

Fogadókész vállalkozások, kezdeményezésekre nyitott iskola

File Sándor, a HKIK gazdaságfejlesztési igazgatója elmondta, a megyében egy évben ezeregyszáz fiatal kerül ki a munkaerőpiacra. Pénteken egy nap alatt ötszáz diákot vittek ki a cégekhez, szinte mindegyik évfolyam ismerkedhetett a közgazdaság, az informatika, a gépészet területéről a cégekkel, amelyek gyakorlati helyként, vagy nyári munkalehetőségként is szóba jöhetnek. Fogadókészek voltak a gyöngyösi vállalkozások, beszélgettek a gyerekekkel, megmutatták nekik a gyártási, ­tervezési folyamatokat, a technikát, a termékeket. Ez volt az első alkalom, hogy egy iskola ­szinte összes diákja egyszerre vett részt ilyen rendezvényen. File Sándor kifejtette, legközelebb Hatvanban tartanak állásbörzét, amelyet több hasonló rendezvény követ.

Vizi Alex szerint érdekes volt a gyárlátogatás, megismert más üzemeket is, hiszen iskolai kötelező gyakorlatát az erőműben töltötte. A gyárakban hasonló PLC-kkel találkozott, mint amilyenekkel az iskolában is foglalkoztak. A diák elektronikai technikusi képesítést szerez, majd továbbtanulna. Az autóvillamosság érdekli, csak attól tart, az egyetemen nem indul az a szak, amire felvételizik, ezért más képzést is tervbe vett. Egyelőre Gyöngyösön képzeli el jövőjét, s főként kisebb cégnél szeretne dolgozni. Külföldön akadnak kecsegtető állások, őt nem motiválja a pénz, inkább itthon szeretne fix munkahelyet.

Ivády Imréné, a programban részt vevő MAGNETEC-UNGARN Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, fontosnak tartják megszólítani a középiskolás korosztályt, annál is inkább, mivel a cégnél folyó munka és kutatások a jövő fejlesztéseit szolgálják, a megújuló energia, az elektromos autók területén tevékenykednek. A fiatalokat a hasonló, gyakran előforduló üzemlátogatások alkalmával is igyekeznek bevezetni a munka világába, de nyári gyakorlatokon is fogadják őket. Utóbbiak alkalmával több területtel is megismertetik a diákokat. Szorosan együttműködnek a Vak Bottyán gimnáziummal, de felsőoktatási intézményekkel is van kapcsolatuk, nemcsak diplomamunkát írnak náluk, hanem a Miskolci Egyetemmel közös tudományos munkát is végeznek.

 

Kilenc vállalatnál

A szakmák iránt érdeklődő diákok a következő cégekhez látogathattak el Gyöngyösön, illetve Gyöngyöshalászon: VAMAV Vasúti Berendezések Kft., MIAS HUNGARY Kft., SEISSENSCHMIDT Precision Components Kft., Stanley Electric Hungary Kft., Apollo Tyres (Hungary) Kft., P&G/Hyginett Kft., Mátrai Erőmű Központi Karbantartó Kft., MAGNETEC-UNGARN Mágnestechnológiai Ipari Kft. illetve a PLASTTOOL Kft.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!