felnőttképzés

2019.08.05. 14:00

Ismét átalakítás vár a szakképzés szereplőire

Szükség van a szakképzés átalakítására, de vigyázni kell, hogy ne nőjön a lemorzsolódás az iskolarendszerű képzésben.

Tóth Balázs

Az oktatók is egyetértenek azzal, a szakképzésnek is követni kell a kihívásokat

Forrás: MTI

Fotó: Oláh Tibor

Jövőre ismét átalakul a hazai szakképzési rendszer. Számos szakmát ezentúl csak iskolarendszerű képzésben lehet majd tanulni, s várhatóan csak részszakképesítések, ráépülő szakmák, valamint az Országos Képzési Jegyzékből (OKJ) kikerülő tanfolyamok maradnak a felnőttképzők kínálatában.

Szombati Lajos, a 22 év alatt több mint 41 ezer embert OKJ-s végzettséghez juttató OK-TAT-60 Kft. tulajdonosa, ügyvezetője elmondta, a világgazdaság változása miatt egyetért azzal, hogy a szakképzésnek is követni kell a kihívásokat. Meg kell határozni például azokat a követelményeket, amelyekkel néhány évvel ezelőtt még nem találkoztak, mint például a napelem- vagy elektromosautószerelő.

Az oktatók is egyetértenek azzal, a szakképzésnek is követni kell a kihívásokat Fotó: Oláh Tibor / MTI

A hazai szakképzés az elmúlt évtizedekben többször is átalakult, 2010 óta ez lesz a harmadik nagyobb változtatás. Ehhez a felnőttképzés alkalmazkodott, például a korábbi modulos rendszerű képzésről áttértek a komplex vizsgára való felkészítési módra. Jelenleg az általános iskolát befejező fiatalok 238 szakma közül választhatnak, ezek számát csökkentenék. Szombati Lajos, OK-TAT-60 Kft. tulajdonosa megjegyezte, amennyiben alapszakmák lesznek, egy festőnek három év alatt nem lehet a szakma minden területét megtanítani, tehát nem elvárható, hogy egyszerre tanuljon meg falat festeni és autót fényezni, de a túlspecializálódás sem jó.

– Még nem ismerni az új jogszabályi szöveget, de szakmai fórumokon lehetett előzetesen tájékozódni. Igaz, sajnos a cégek nem voltak benne az előkészítő munkabizottságokban. Várhatóan idén szeptember 1-ig megjelenik az új Országos Képzési Jegyzék, hogy az iskolákban jövőre megkezdődhessen az oktatás, a felnőttoktatásban pedig várhatóan jövő szeptember 1. lesz a fordulópont. Ugyanakkor a szakmai és vizsgakövetelményeket január 1-ig kell kidolgozni, akkor dől el, hogy milyen munkaköröket nem kötnek szakképzettséghez. A változások miatt egyéb jogszabályokat is módosítani kell majd – mondta Szombati Lajos.

Az új rendszer lényegét összefoglalva: lesznek alapozó képzések és részszakképesítések. Képünk illusztráció Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

Az új rendszer lényegét összefoglalva: lesznek alapozó képzések és részszakképesítések, előbbire példa a jelenlegi hegesztő, utóbbira a lánghegesztő szakma. Lesznek ráépülő képzések, ezenkívül feltehetően olyan szakmák is, amelyeket „elengednek”. Ezek egy részére ma már nincs igény. Várhatóan lesz olyan is, ami jelenleg OKJ-s képesítést igényel, a változást követően pedig nem, de ugyanúgy tanfolyamhoz és vizsgához lesz kötve. Félő viszont, hogy amennyiben bizonyos munkakörökhöz nem kell végzettség, megnőhet a munkabalesetek száma.

Szombati Lajos szerint korosztályos probléma, hogy gimnázium után választanak szakmát a fiatalok. A szakképzésben részt vevők közül sokan lemorzsolódnak, mert kompetenciaproblémákkal kerülnek ki az általános iskolából. A felnőttképzésben ezekkel a fiatalokkal is foglalkozni kell, tehát a feladatuk még összetettebb, mint a nappali rendszerben oktatóknak. A változások hatásait még nem lehet megjósolni. Amennyiben az alapszakmákat csak iskolarendszerben, például felnőttoktatásban lehet tanulni, akkor egy szakképesítés megszerzése 1,5-2 évig fog tartani, ami a felnőttképzésben az előzetes tudásbeszámítás miatt jelenleg rövidebb idő alatt is megszerezhető.

Az iskoláknak föl kellene készülniük a változásra

Szombati Lajos szerint még nem tudni, hogy a részszakképesítések vagy a ráépülések közül mit tudnak majd vállalni a magánfelnőttképzők. Az biztos, hogy egy iskolánál nem lesz olyan, hogy egy cég megkeresése után néhány napon, vagy héten belül elinduljon a képzés. Föl kell készülniük az iskoláknak arra is, hogy – miközben tanárhiánnyal küzdenek – megfelelő mennyiségű szaktanáruk és szakoktatójuk legyen, hiszen a második, harmadik szakma megszerzése is ingyenes. Egyes szakmákban létrejöhetnek a cégek által finanszírozott szakképzési központok.

Elképzelhető, hogy egyes munkaköröket bizonyos vizsga letételével lehet betölteni. Erről azonban nem OKJ-s bizonyítványt, hanem például tanúsítványt kapnak az emberek, ebben a szegmensben lehet szerepük a felnőttképzőknek. A megyében számos felnőttképző működik, többek között az Egri Szakképzési Centrum tagiskoláiban is indulnak tanfolyamok, a cégek közül pedig az OK-TAT-60 Kft., vagy az IOSZIA jelentős. Az ország más tájain működő cégek is indítanak képzéseket a hevesi településeken, főleg Egerben és Gyöngyösön. Az egyes tanfolyamok időtartama lehet két hónap, de akár másfél-két év is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!