a megvalósítás szakasza

2020.01.08. 16:30

Készpénzmentessé tennék az összes iskolát

A tanulók pénzügyi tudatosságát erősítheti, hogy Magyarország összes iskolájára kiterjedhet a készpénzmentesség – mondta szerdai sajtótájékoztatóján Budapesten a Pénzügyminisztérium (PM) pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Heru Anggara

Balogh László a pénzügyi felkészültséget éppoly fontosnak nevezte, mint a digitális készségek fejlesztését, mivel segít elkerülni számos csapdahelyzetet, felismerni az előnyös helyzeteket, megalapozni a felnőtt életet és az egész életen át tartó gyarapodást. A szemléletformáláshoz – tette hozzá – az online fizetési lehetőségek is hozzájárulhatnak,

a Készpénzmentes iskola program ezért kilépett a kísérleti szakaszból, és mostanra már csaknem 70 intézményre terjed ki.

A tanulók körében a visszajelzések alapján

már néhány hónap alatt jelentősen nőtt a készpénzmentesség elfogadottsága azokban az iskolákban, amelyekben megnyílt a lehetőség a bankkártyás fizetésre

- közölte a helyettes államtitkár.

A 2018 őszén indított program kártyaolvasók telepítésével és online felületek kialakításával biztosítja a készpénzmentes iskolai befizetéseket.

Balogh László megjegyezte, hogy az iskolai pénzmozgások készpénzmentesítése az adminisztrációs terheket is csökkenti, ezért abban bízik, hogy nem csak a fenntartókkal és az intézményvezetőkkel, hanem az intézményekben működő vállalkozókkal is mindenütt meg lehet egyezni a POS-terminálok (bankkártyás fizetést biztosító berendezések) telepítéséről.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakképzésért felelős helyettes államtitkára kiemelte, hogy

a pénzügyi ismeretek a szakképzés minden területén beépültek a tananyagba.

Pölöskei Gáborné arra is számít, hogy a szeptembertől induló ösztöndíjrendszer is erősíti a tanulókban a felelős gazdálkodói szemléletet. Utóbbi – mint fogalmazott – az intézményekkel szemben is elvárás, így arra számít, hogy a Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum (BGSZC) online terembérlési rendszerét a többi központhoz, sőt más fenntartóhoz tartozó intézmények is átvehetik. A Foglalj.be oldal hozzájárul az iskolai infrastruktúra hatékony működtetéséhez a tantermek és tornatermek tanítási időn kívüli értékesítésével, az alkalmazókat pedig fejlesztésre fordítható többletbevételhez juttatja – tette hozzá.

Pölöskei Gáborné a Foglalj.be jelentőségét azzal magyarázta, hogy a képzési intézmények szabad termeit csak online értékesítési rendszer teheti széles körben elérhetővé, biztosítva az egyszerű, gyors és átlátható terembérlést.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában