Mint az EU-átlag

2020.02.10. 14:00

Kisebb a különbség a nők és a férfiak nyugdíja között a V4-országokban

Csaknem harmadával kapnak magasabb nyugdíjat a férfiak a nőknél az EU tagállamokban átlagosan, míg ez a fajta diszkrimináció a V4-országok mindegyikében jelentősen alacsonyabb az uniós átlagnál.

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat a napokban tette közzé a férfiak és a nők nyugdíjai közötti differenciálásról készült legfrissebb statisztikáját, amelyből kiderül, hogy a V4-ország élen járnak az ezen a területen tapasztalható diszkrimináció megszüntetésében – írja a V4NA hírügynökség.

A férfiak és a nők nyugdíja közti különbség az egyes EU-tagállamokban
Fotó: V4NA

A felmérés szerint 2018-ban az uniós országokban a nők 30 százalékkal alacsonyabb nyugdíjat kaptak, mint a férfiak. Ez az arány 4 százalékponttal alacsonyabb, mint a korábbi 2010-es felmérés esetében, amikor is 34 százalék volt a két nem képviselőinek járó nyugellátás közötti különbség.

Ugyanakkor hatalmas a szórás az EU-tagállamok között. A legnagyobb különbséget Luxemburgban (43 százalék), Máltán (42 százalék), Hollandiában (40 százalék), Ausztriában (39 százalék) és Németországban (37 százalék) mutatták ki.

Ugyanakkor az – ebben az esetben sikeres – sereghajtók között ott található szinte mindegyik Visegrádi ország, hiszen a legkisebb különbségeket Észtországban (1 százalék), Dániában (7 százalék), Szlovákiában (8 százalék), Csehországban (13 százalék) és Magyarországon (16 százalék) mérték. De a negyedik V4, Lengyelország is alig maradt el a legjobb eredményektől, mivel ott 19 százalék a különbség a férfiak és a nők nyugdíjai között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában