járműgyártás

2017.12.13. 14:27

Magyar Levente: az ipar jövője nélkül nem képzelhető el fejlett gazdaság

A Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára kiemelte, hogy a magyar gazdaság teljesítményéhez évek óta kimagasló arányban járul hozzá az autóipar, amely soha nem látott fejlődésen megy keresztül.

Az ipar jövője nélkül nem képzelhető el fejlett gazdaság, az autóipar pedig kiemelkedően járul hozzá a Magyarország teljesítményéhez – mondta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szerdán Budapesten, a Valeo Auto-Electric Magyarország Gépjárműalkatrész-gyártó Kft. új beruházását bejelentő sajtótájékoztatón – írta meg az MTI.

Magyar Levente hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaság teljesítményéhez évek óta kimagasló arányban járul hozzá az autóipar, amely soha nem látott fejlődésen megy keresztül. A változások néhány éven belül a mindennapi életet és a gazdaság más területeinek jövőjét is meghatározhatják – tette hozzá.

Az államtitkár megerősítette, hogy a Veszprémben befektető francia autóelektronikai vállalat, mint nemzetgazdasági jelentőségű partner – más belföldi iparvállalatokhoz hasonlóan – továbbra is számíthat a kormány támogatására annak érdekében, hogy Magyarország a világban zajló ipari-technológiai változások nyertese legyen. Kiemelte, hogy a francia vállalatok az ötödik legnagyobb befektetői csoportot képviselik Magyarországon.

Magyar Levente közölte: az év vége előtt néhány héttel megállapítható, hogy a magyar gazdaság és azon belül a külgazdaság ismét rekordévet zár. Az export megközelíti vagy el is érheti a 100 milliárd eurót, ami csaknem 20 százalékkal több, mint 2010-ben volt, az állami közvetítéssel Magyarországra érkező befektetések összértéke pedig megközelíti az 1000 milliárd forintot.

Fonyódi Levente ügyvezető igazgató felidézte, hogy a cég alig két éve jelentette be eddigi legnagyobb épületberuházását, egy 21 ezer négyzetméteres, multifunkcionális komplexum létesítését, amely az irodai és a szociális funkciók mellett segíti a logisztikai folyamatokat és tréningközpontot is tartalmaz. Az egy éven belül felépülő komplexum ad teret annak a 2020-ig megvalósuló, 59,7 millió eurós beruházáscsomagnak is, amelynek négyötöde a termék- és technológiafejlesztést fedezi, a fennmaradó összeg pedig a kutatásfejlesztési feladatokat és a termelékenység fokozását – tette hozzá.

A cég vezetője bejelentette, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően 220-szal – ezen belül 40 mérnökkel – nő a munkavállalók létszáma, az árbevétel pedig a több mint 113 milliárd forinttal emelkedhet, ezzel a Vaelo – mint fogalmazott – megerősítheti a régióban elért kiemelkedő szerepét. A vállalat, a 2020 utáni időszakra is gondolva, folytatni kívánja a megkezdett együttműködéseket és a következő projektekben is számít szakemberei tudására – tette hozzá.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere (Fidesz-KDNP) a Valeo veszprémi működését sikertörténetnek nevezte és hozzátette, hogy a cég sikere jelentős mértékben járult hozzá a település eredményeihez, hiszen a Valeo nem csupán munkahelyeket teremt és a város bevételeit gyarapítja, de társadalmi felelősségvállalással a helyi közösséget is erősíti. A cég Veszprém számos szociális, kulturális és sportprogramját támogatja, a befektetésre szánt összeg tehát jó helyre kerül – mondta a város vezetője.

A Valeo Auto-Electric Kft. 2016-ban, utolsó lezárt gazdálkodási évében 7,4 millió euró adózott eredményt ért el, az előző évi 1,1 millió eurót követően. Nettó árbevétele 472 millió euró volt, míg 2015-ben 345 millió euró. (egy euró tavaly átlagosan 311,46 forint volt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!