drágulás

2017.08.10. 07:18

Meglepetés az építőiparban

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) szerint előre nem látott áremelkedések tapasztalhatók az építési piacon - írta csütörtöki számában a Magyar Idők.

Az építőanyagok, a fuvardíjak, a szerelvények és egyéb beépítendő termékek idei áremelkedése mellett a munkaerőköltség növekedése különösen nehéz helyzetbe hozza azokat a kivitelezőcégeket, amelyek a múlt év közepén szerződtek, és a megszokott módon 5-6 százalékos árváltozást terveztek vállalási áraikba – közölte a lappal a szakszövetség.

Az ÉVOSZ négyszáz mikro-, kis- és közepes vállalkozás, valamint nagyvállalat megkérdezésével készült felmérésére hivatkozva arról számolt be, hogy szinte kivétel nélkül minden építőanyag-csoportban legalább 10-15 százalékos áremelkedés tapasztalható a fővárosban és környékén. Budapesten a gipszkarton és a hőszigetelők 20-20 százalékkal drágultak, de a tégla, a tetőcserép és a szaniteráru is 15-15 százalékkal kerül többe. Országos viszonylatban a hőszigetelő anyagok drágultak 20 százalékkal, de a jellemző árnövekedés kisebb, 6-8 százalékos. A felmérés szerint érdemben növekedtek az építőipari bérek is: a segédmunkások keresete 15-20 százalékkal nőtt, de a fővárosban és környékén a jó szakmunkások fizetsége akár 35 százalékkal is emelkedett.

Vidor Győző, a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség elnöke a lapnak korábban azt mondta, hogy „nem történt nagyobb áremelkedés az építőanyagok piacán, az egyes iparági tagszövetségeinktől kapott jelzések alapján átlagosan 5-8 százalékkal drágultak a termékek éves összevetésben”. Szerinte a kivitelezési költségek meglódulását nem az alapanyagiparon kell számon kérni, annak egyik oka a szakemberek emelkedő bérezése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!