hatvan

2019.02.11. 18:30

Megszületett a béregyezség a Bosch és a szakszervezet között

Minimum 34 ezer forintos alapbéremelés lesz.

T. O.

Hétfőn délután aláírták az idei bérfejlesztésekről szóló megállapodást a Robert Bosch Elektronika Kft. és az Életre Tervezett Munkavállalók Országos Szakszervezetének (ÉTMOSZ) képviselői – tájékoztatott Janik Tamás, az érdekképviseleti tömörülés vezetője. Közölte, hogy az elnökség ezt megelőzően a tervezetet az ezerötszáz tagjuk elé terjesztette.

– Elsöprő többség támogatta az egyezségben foglaltakat – mondta –, s felhatalmazta a tárgyalóbizottságot a szerződés aláírására. Az elnök úgy vélekedett: korrekt, mindenki számára elfogadható megállapodás született.

Janik Tamás ÉTMOSZ-elnök tájékoztatása szerint a tagság szavazóinak 95 százaléka támogatta a megállapodást, amit ezt követően a felek aláírtak. Így a fizikai munkatársak differenciálás nélkül 14,5 százalékos, de minimum bruttó 34 ezer forintos alapbér-emelésben részesülnek. A szellemi foglalkozású dolgozóknak 10 százalékos bértömeg felhasználásával, a közvetlen vezető számára differenciálhatóan, ám minimum 34 ezer forint emelés jár. A lojalitási bónusz bevezetésével havi 2500 forinttal emelkedik a hosszabb ideje alkalmazottak bére – így például ötéves munkaviszony után plusz 12 ezer 500 forint jár –, s 2020 után ez tovább növekedik. A jelenléti bónusz fizikai munkavállalóknál negyedévente 105 ezer forint, ami jövőre szintén több lesz. A cafeteria 450 ezer forint marad – amíg a jogszabályok ezt lehetővé teszik –, míg a lakás-, iskolakezdési és sok más támogatás megszűnik, s az összeget egyenlő arányban beépítik mindenki munkabérébe.

A megállapodás alapján a dolgozók jubileumi évében – ami 5-10-20, a cégnél eltöltött évet jelent – az érintettek pótszabadságot vehetnek ki, ötévente emelkedő mértékben. Munkamentes nappá nyilvánítják a húsvét előtti szombatot, december 24-ét és 31-ét is, továbbá a munkanapokon zenét sugároznak a gyártási környezetben. A cég vállalta azt is, hogy 400 órás túlmunka elrendelésének felvetődése esetén egyeztet a szakszervezettel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!