Lakáshitelek

2017.07.06. 11:03

Éves csúcson a lakáshitelezés

Már májusi bejelentésekor érződött a minősített fogyasztóbarát lakáshitel koncepciójának hatása az éven túli kamatfixálású lakáshitelek kamataiban. A kihelyezés havi szintje éves csúcsra jutott – mintegy hatvanmilliárd forint új lakáshitelt helyeztek ki a bankok.

Miközben a hírekben még nem látható, borítékolhatóan hat az MNB új „lakáshitelfegyvere”, a minősített fogyasztóbarát lakáshitel koncepciója. A jegybanki statisztikák szerint májusban – a hónap második felében már ismertek voltak az új hiteltípus júliustól életbe lépő feltételei – az idei év legjelentősebb csökkenése történt a folyósított, éven túli kamatfixálású lakáshitelek esetében: a hónapban kiadott kölcsönök átlagkamata 6,05 százalék volt, ami 46 bázisponttal marad el az egy évvel korábbi szinttől. A januári folyósításokhoz képest a májusban szerződők már 25 bázisponttal alacsonyabb kamaton jutottak hozzá a kölcsönökhöz. Ha bejönnek a jegybanki tervek, a statisztikák a következő hónapokban további jelentős kamatcsökkenést mutathatnak majd.

Éves csúcsra jutott a kibocsátás: az év ötödik hónapjában már 59,2 milliárd forint lakáshitelt helyeztek ki a bankok, 36 százalékkal többet, mint áprilisban, s 39 százalékkal magasabb értéket, mint egy éve. A fix konstrukciók keresettsége is újra nő. Ezt jelzi, hogy április után az új lakáshitel-kihelyezések több mint felét – 52,3 százalékát, 31 milliárdot – a hosszú kamatperiódusú kölcsönök adták. Ez az arány ugyanakkor elmarad a január–februári szintektől, amikor a folyósított kölcsönök közel 60 százaléka éven túli kamatfixálású volt.

Címkék#szabadság

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!