Bányásznap

2018.08.31. 19:25

Nehézségekkel küzdenek, de beruháznak a stabil évtizedért

A tavalyi veszteséget idén nyereségbe szeretné fordítani az új tulajdonoshoz került Mátrai Erőmű Zrt.

Tóth Balázs

Bányásznapi ünnepséget tartott a Mátrai Erőmű Zrt. pénteken délután Bükkábrányban. Mata Tibor, a bükkábrányi bánya igazgatója beszédében felidézte az ünnep nemzetközi és hazai történetét. Kitért arra, hogy a cég két külszíni bányája az idei első nyolc hónapban ötmillió tonna lignitet hozott a felszínre, ami kiemelkedő, de a következő hónapokban hasonló teljesítményre lesz szükség. Idén új tulajdonoshoz került a társaság, jövőre pedig teljesen magyar tulajdonú lesz. A következő években a kapacitások maximális kihasználására koncentrálnak. Megemlítette, szeptember közepén teszik le Bükkábrányban az első 20 megawattos napelemes erőmű alapkövét. A bükkábrányi bánya teljesítményéről elmondta, évente 4,5 millió tonna szenet bányásznak, ami ötödével több a korábbinál. Az erőművet 60 százalékban innen látják el lignittel.

Valaska József, a társaság igazgatóságának elnöke beszédében kitért a társaság májusi eladására, s elárulta, a cseh befektető tulajdonrészét jövő júniusban szerzi meg a Mészáros Lőrinchez kötődő Status Power. A cégvezető kifejtette, 2017-ben veszteségesek voltak, s azon dolgoztak, hogy ezt megfordítsák. Elvégezték a karbantartási munkákat, két nagy kotrót felújítottak. A Keleti III-as bánya nyitása két éves csúszásban van, de reméli, jövőre utolérik magukat. Kénytelenek kisgépes kotrást is alkalmazni, de manapság az építőipar leköti ezeket a gépeket és a munkaerőt.

Tállai András (balról) parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes és Pajtók Gábor, Heves megye kormánymegbízottja is koszorúzott a bányásznapi ünnepségen Fotó: Tóth Balázs

Mint mondta, június óta egymilliárd kilowattóra áramot értékesítettek, ennek egy részét a korábban lekötött alacsony áron, de egy részét már magasabb értéken. A nyár közepén 650 millió forint nyereséget értek el, augusztusban egymilliárd forint körüli lesz a profit. Elárulta azt is, a jövőben le kell majd állítani a 100 megawattos blokkokat. Eladják a meglévő napelemes erőművet, helyette két húsz megawattosat létesítenek, kivásárolják a biomassza-feldolgozó céget. A következő fél évben 20 milliárdot fordítanak a fotovoltaikus erőművekre és a normál üzemű beruházásokra. Ezekre szükség van, hogy megfelelő mennyiségű tüzelőanyaga legyen az erőműnek. Ő azon lesz, hogy 2050-ben is legyen bánya Bükkábrányban és Visontán.

Pribula Ágnes az idei Heller-díjas

Az országos bányásznapon miniszteri elismerő oklevelet kapott a MERT dolgozói közül Orosz Sándor és Sipos Tamás. Kiváló Bányász kitüntetést kapott Hegedűs János, Kovács László, Salgó Zoltán és Veres Imre. Bükkábrányban is több dolgozó kapott céggyűrűt, Mátrai Erőmű Részvénytársaságért, illetve Lignitbányászatért Elismerő Oklevelet. A Heller László díjat idén Pribula Ágnes, a ME Központi Karbantartó Kft. munkatársa kapta meg, aki elmondta, édesapja is a Mátrai Szénbányáknál dolgozott. Ő 1991 óta dolgozik a cégnél, az átalakulások után gépészmérnökként a Karbantartónál maradt.

– Voltak sikerek és kevésbé sikeres évek, de a kollektíva, a munka szeretete itt tartott. Nagyon meglepődtem az elismerésen, köszönöm az igazgató úrnak, a munkatársaimnak, akik segítenek nap mint nap, hogy sikeresek tudjunk lenni, bízom abban, hogy a jövőben is számíthatok rájuk. Egyre több feladatunk van, sok múlhat rajtunk, hogy a bányában biztonságosan dolgozzanak – mondta Pribula Ágnes.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!