infláció ide vagy oda

2017.12.01. 06:30

Nem emelkednek az árak az utasszállításban

Nem tervez változást a helyközi személyszállítási közszolgáltatás tarifáiban és a fizetős úthálózat használati díjaiban a jövő év elejétől a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

Emelkedik az infláció, az idei éves átlag 2,3 százalék után jövőre 3 százalék fölé kerülhet, ennek ellenére kabinet mégis folytatja korábbi gyakorlatát, vagyis változatlan szinten hagyja a közösségi közlekedés, tehát a vasút, a távolsági autóbuszok, a gyorsforgalmi utak használatáért fizetendő díjakat – közölte a Világgazdasággal a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. A tárca egyúttal emlékeztetett: az e-matricák ára legutóbb 2012 januárjában nőtt, az euró-forint árfolyam változásához igazodva, átlagosan 7,5 százalékkal. A vasúti és autóbuszos alaptarifák érdemben 2010 februárja óta nem módosultak, akkor a jegyek ára 15, a bérleteké 10 százalékkal emelkedett.

Januártól tehát maradnak a tavalyi árak, az e-matricák könnyebb, kényelmesebb beszerzése végett a 2018-ra szóló éves jogosultság már most decembertől elővételben megvásárolható lesz. A hazai vasúttársaságok az éves menetrendváltással újabb, akár két számjegyű kedvezményeket vezetnek be az elektronikus csatornákon értékesített menetjegyekre. A szakminisztérium egyetértésével 2013 óta kínálják három százalékkal olcsóbban az otthon nyomtatott vonatjegyeket. Ma már a MÁV-Start minden ötödik utasa önkiszolgáló rendszerben vásárolja meg a menetjegyét.

A korszerű értékesítési csatornákon a vasúti szolgáltatók még nagyobb mértékű kedvezményeket vezethetnek be december 10-től. Az utasok a menetrendváltás után öt százalékkal olcsóbban vásárolhatják meg vagy vehetik át jegyeiket automatából. A kedvezmény nemcsak az alaptarifában, hanem az egyéb költségekben is érvényesíthető. A vevő által kinyomtatott vagy mobil eszközön bemutatott menetjegyekre a jelenlegi 3 helyett 10 százalékos díjcsökkenés vonatkozik majd. Az elővételt a vasúttársaságok már december 8-án lehetővé teszik. A szolgáltatók egyes alacsonyabb kihasználtságú járataikra húsz százalékkal olcsóbban is kínálhatják az e-vonatjegyeket.

Január 1-jétől bővül a fizetős utak köre: az M85-ös út Csornát elkerülő második és az M35-ös Debrecen utáni folytatásának első ütemével.

Újabb díjemelés Debrecenben

Négy év után idén januárban drágultak a tarifák a debreceni közösségi közlekedésben, akkor 2,7 százalékkal emelkedtek a díjak. A DKV Zrt. javaslatára 2018 januárjában is áremelés lesz, a javaslat szerint 2,41 százalékos – számolt be a Dehir. Az önkormányzat és a szolgáltató Cívisbusz Konzorcium között létrejött szerződésben szerepel, hogy a tarifaemelés mértékének az infláció alakulását kell követnie.

Borítókép: MTI / Kallos Bea

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!