szegény öregek – szegény mi

2017.10.04. 08:24

Nyugdíjreform előtt áll a világ

Az egész fejlett világnak és hazánknak is szembe kell néznie a fenntarthatatlan nyugdíjrendszerek sürgető reformjával a következő egy-két évtizedben.

Nemcsak nálunk, hanem az egész fejlett világban is szembe kell nézni a fenntarthatatlan nyugdíjrendszerek reformjával a következő egy-két évtizedben – írja keddi számában a Magyar Nemzet, a Világgazdasági Fórum (WEF) egy friss tanulmánya hivatkozva.

A tanulmány rámutat, hogy Németországban 2036-ra minden ötödik német nyugdíjas a szegénységi szint közelében fog élni. A problémákat nem kizárólag a népesség fogyása okozza, hanem például az, hogy már ma is minden negyedik német munkavállaló alacsony bért fizető területen dolgozik, ahol még a tíz eurót sem éri el az órabér. Mindez azt jelenti, hogy 15 év múlva már minden második német nyugdíjas legfeljebb az alapbiztosításnak megfelelő állami nyugdíjban részesül majd, hiszen a demográfiai változások következtében mind nagyobb lesz a nyugdíjkassza hiánya.

De hasonló a helyzet az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Kanadában, Hollandiában, Ausztráliában és Japánban is. Jelentősen súlyosbítja a helyzetet, hogy a világ most áll a digitalizáció és a robotika jelentette robbanás előtt, amelynek következményeként állások milliói szűnnek majd meg, s nem tudni, milyen számban keletkeznek új munkahelyek.

Ha lehet, Magyarországon még sötétebb a helyzet. Nálunk ugyanis nemcsak az alacsony születésszám jelent súlyos gondot, hanem az is, hogy nagyon sokan csak a minimálbér után fizetnek járulékokat, ezért sokkal kevesebb pénz van a nyugdíjkasszában, mint amennyire szükség lenne – írja a lap.

A tanulmány szerzői arra a következtetésre jutnak, hogy a jelenlegi nyugdíjrendszert alapjaiban kell megváltoztatni, mert mostani formájában fenntarthatatlan, a járulékfizetésből nem lehet finanszírozni az ellátást. Rámutatnak, mindezért fontos az öngondoskodás erősítése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!