komoly probléma

2019.06.26. 14:01

Példátlan kár érte a gyümölcsösöket

A szélsőséges tavaszi, majd nyári időjárás a kajszi kivételével szinte minden fajtánál pusztított.

Forrás: MTI

Fotó: Sóki Tamás

Gyakorlatilag minden időjárási kárt elszenvedtek idén a gyümölcstermesztők. Az elmúlt időszakban a hirtelen lehulló, nagy mennyiségű csapadék a cseresznye- és meggyállományt tette tönkre, de a párás, egyben forró idő később az alma-, a körte- és a szilvatermésnél is visszaköszönhet. A szélsőséges viszonyokat jól jelzi, hogy idén egyedül a gazdag kajszitermésnek örülhetnek a gazdák – írja a Magyar Nemzet.

Apáti Ferenc, a FruitVeB alelnöke arról számolt be:

a tél végétől napjainkig minden olyan időjárási tényezővel találkoztak a gazdálkodók, ami valamilyen kárt okozhatott az ültetvényekben és a termésben.

A szakember kiemelte: az elmúlt hetek csapadékos, magas páratartalmú, egyben forró időjárása nagy kárt tett a cseresznyében és a korai érésű, érdi bőtermő meggyben. A gyümölcs a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék miatt hirtelen megszívta magát, berepedt, ez komoly minőségi problémát jelent. Emellett a rothadás és a gombás fertőzés is érinti az ültetvényeket.

A későbbi meggyfajtáknál még nem látható, pontosan milyen mértékben sikerült védekezni a gombásodás ellen. Igaz ez az almára, a körtére és a szilvára is. Az almánál előfordulhat, hogy csak az őszi szüretkor vagy azt követően a tárolásnál derül ki, milyen minőségi kárt szenvedett a gyümölcs. A június elején tapasztalt forró, száraz periódus alatt pedig a nagyon erős UV-sugárzás miatt bizonyos körzetekben a zöld almában a napégés is kárt tett. Országos jégkárokról nem érkeztek ugyan hírek, ám lokálisan a jég is tizedelte a gyümölcsösöket.

A FruitVeB alelnöke felidézte: korábban a hűvös, fényszegény és szintén csapadékos májusi időjárás jelentett problémát, részben tönkretéve a szamócaszezont is. Azt megelőzően pedig az aszály, leginkább a légköri aszály, valamint az éjszakai fagyok miatt aggódtak a termelők.

A szakember szerint ez az esztendő rendkívül szélsőséges volt, amelyet jól példáz, hogy egyedül a kajszibarack termése ígérkezik jónak, mind mennyiségben, mind minőségben, holott a gyümölcs kitettsége rendkívül nagy a tavaszi fagyoknak, ezért évről évre meglehetősen hullámzó a termés.

Apáti Ferenc hozzátette: amennyiben a következő esztendőkben állandósulnak az idén megmutatkozott szélsőségek, a hazai gyümölcstermesztés jövedelmezősége komoly veszélybe kerül.

Jó árakkal indul a meggyszezon

Akár 15-30 százalékkal is magasabb indulóárral számolhatnak a meggytermesztők idén az elmúlt tíz év átlagában vett 160 forintos kilogrammonkénti, egyensúlyinak számító átvételi árhoz képest. Ennek oka, hogy a tavalyi, kilencvenezer tonna körüli meggytermésnél 35-40 százalékkal kevesebbre számítanak idén a szakmai szervezetek, elsősorban az időjárás miatt. A nemzetközi piaci körülmények is jelentősen felfelé nyomhatják a hazai árakat, mivel Európa legnagyobb meggytermelő országában, Lengyelországban kiterjedtebb fagykárok érték az ültetvényeket. Hazánk Európa legnagyobb meggytermesztő országai közé tartozik, átlagosan hetvenezer tonna termést szüretelnek évente a helyi gazdálkodók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában