Heves megyei turizmus: a jelen írja a szállásadók jövőjét

A járvány a turizmust is igen súlyosan érinti. Szállásadók, turisztikai szolgáltatók nyilatkoztak arról, hol lehet a gödör alja, mit találtak ki a túlélés jegyében. Segít-e, hogy az idegenforgalmi adó alól mentességet kapnak? A Tisza-tónál kiugró szezonra készültek, de erről most le kellett mondani.

Munkatársainktól

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

Térdre kényszerült a turizmus a járvány és a kijárási korlátozások miatt. Megyénk szakemberei borús képet festettek az idei szezonról. A Tisza-tónál kiemelkedő forgalomra számítottak az idény előtt, ám mindezt felülírta a pandémia. A szállásadásból élők sem optimisták. Egy egri szállásadó is úgy nyilatkozott lapunknak, hogy rendelkeznek ugyan némi tartalékkal, de bevétel híján ez vészesen fogy.

– Vendégházainkat átmeneti időre bezártuk, és nem látjuk a kiutat. Több kollégámmal telefonon beszéltem. Közülük sokan már most a csőd szélén állnak, és egyelőre nem látni, hogy mikor történhet a fordulat. Én is nekiálltam álláshirdetéseket böngészni, mert a semmiből nem tudunk megélni. Az idegenforgalmi adó felfüggesztése gesztusnak jó, azonban ha nincs vendég, akkor ennek se sok hasznát látjuk. Bizakodunk, hogy május végére talán enyhülhet a szigor, s a nyári hónapok talán nem vesznek el teljesen – remélte a vendégháztulajdonos.

Hegedűsné Majnár Márta, az Egri Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője kérdésünkre úgy fogalmazott, bíznak abban, hogy a közvetlen veszély elmúltával júniusban elindulhat a turisztikai szektor felépülése. Van arra esély, hogy a főszezonban normalizálódjon a helyzet. Remélhető, hogy a most elnapolt programok nagy részét később pótolják, mivel jellemző, hogy sok rendezvényt, üzleti eseményt nem lemondtak, hanem elhalasztottak.

– Jelenleg két fontos feladatunk van. Betartani az előírásokat, és ezzel megőrizni Eger biztonságát, illetve megalapozni a munkánk folytatását a vírus után – vázolta a jelenlegi helyzetet az ügyvezető, majd folytatta:

- A járvány végét egyelőre nem lehet megjósolni, de az bizonyos, hogy az elmúltával ismét megélénkül az utazási kedv, elsősorban a belföldi desztinációkból. A Magyar Turisztikai Ügynökség gyakorlatával megegyezően Eger is erre az időszakra tervez forgalomélénkítő kampányt. Kiemelt figyelmet fordítunk a SZÉP-kártya-tulajdonoskora, hiszen a náluk maradt jelentős összeg javíthatja az idei év forgalmát – árulta el Hegedűsné Majnár Márta.

A helyi szálláshely szolgáltatóktól azt kéri az Egri Turisztikai Nonprofit Kft., hogy töltsenek ki egy rövid kérdőívet, az erre érkező válaszokra szeretnék a veszélyhelyzetet követő akciójukat alapozni.

Micski Marianna, az egri Hotel Korona ügyvezetőjének szavai szerint, ha három hónap múlva minden vissza is áll a rendes kerékvágásba, akkor sem a szállodaipar lendül fel először.

– A 2008-as válságot végigélve örülhetünk, ha csak ez az év veszik kárba. Ebből a helyzetből való talpra állás akár éveket is igényekbe vehet – festett meglehetősen borús képet Micski Marianna.

Kücsön Gyula, a sarudi Élményfalu létrehozója úgy fogalmazott, az elmúlt évtizedek legkomolyabb fejlesztéseivel készültek az idei szezonra, amit így zárt ajtókkal kezdenek.

– A bizonytalanság a legrosszabb. Két alapvető kérdés határozza meg a mindennapjainkat: meddig tart, és hogyan kezdjük újra. Ebből adódnak a befektető számára igazi terhet jelentő kérdések. Mi lesz a befektetéseinkkel, a munkánkkal, az embereinkkel és azokkal, akik az idén nem tudnak nálunk dolgozni? – kérdezte az Élményfalu megálmodója.

Hozzátette, sajnos nem tudnak megállni, nem tudnak félbehagyni megkezdett beruházásokat. Akár lesz vendégük, akár nem, be kell fejezni az éttermüket, a teraszt be kell fedni, a part infrastruktúra-fejlesztését, a strand bővítését és a kikötő alapjainak a lerakását folytatni muszáj. Valamint végeznek a szálláshelyeik fejlesztésével is. Ezek csak viszik a pénzt, s közben egyetlen fillér bevételük sincs, mindez a legjobban indulónak hitt szezonban.

– Nem vagyok optimista, nem lehet tervezni, készülni. Nem tudom, hogyan lehet biztosítani azt, hogy ne nálunk terjedjen tovább a járvány. Arra készültünk, hogy a Tisza-tó legszebb partja legyünk, tele izgalmas programokkal. Ezek azonban nem működnek maszkban és kétméteres távolsággal – magyarázta Kücsön Gyula.

– Keressük a választ arra, hogy mi lesz a stranddal, ha nem nyithatunk ki, hogyan akadályozzuk meg, hogy itt gyülekezzenek az emberek. Eddig azt kommunikáltuk, ugorj be hozzánk, ma pedig azt mérlegeljük, hogy van-e értelme felépíteni a vízijátszóteret. Kijelöljük a napozóágyak, s a fürdőlepedők helyét kétméterenként, maximáljuk a vendégszámot. Így viszont az üzemméret miatt a négy egységünkből egyet sem tartunk el. El kell döntenünk, hogy bezárunk, mert bevétel nélkül nem tudjuk biztosítani a szolgáltatási színvonalat, sem a part fenntartását. Akkor viszont a rendet kell fenntartani – sorolta.

Nagy kérdés még az is, hogy mi legyen ma a vendéglátóhelyekkel. Mindent kicsomagoljanak a működéshez, vagy jobb, ha csak házhoz szállítanak majd fogásokat.

– Felmerült, hogy kis kosárkákban áruljuk majd a termékeket a parton pihenő vendégek között. Egy dolgot viszont tudunk, úgy készülünk a tárgyi feltételekkel, mintha lenne szezon, miközben semmit nem nyitunk ki – magyarázta a sarudi Élményfalu létrehozója.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy most nem akarnak vonzó úti cél, és egyúttal esetleg a betegség gócpontja lenni. Óvják a vendégeiket, és féltik a falu lakóit, hiszen nincs az a pénz, amiért megéri nekik vagy bárki másnak kockáztatni az emberéleteket.

– Ha pedig mégis lesz szezon, akkor elsőként adni szeretnénk, legalább jelképesen, mégpedig azoknak a hősöknek, akik ott állnak a kórházakban az ágyak mellett, és szolgálnak a mentőautókban. Hirdetünk majd egy akciót, ha ennek vége. Sarudi pihenő a hősöknek, ez lesz a mottója. Tiszteletünk jeléül ingyen adunk majd szállásokat azoknak, akiknek nem volt lehetősége hónapokig pihenni. Bízunk benne, hogy sok szállásadó, idegenforgalmi vállalkozás gondolkozik majd hasonlóan – tájékoztatta portálunkat Kücsön Gyula.

Az Ózon Hotel senkit nem küldött el

Hoffmann József, a mátraházi Ózon Hotel tulajdonosa elmondta, vállalták a kockázatot s az alkalmazottjaikat megtartották.

– Igyekeztünk a dolgok emberi oldalát is nézni, így mindenki hetvenszázalékos bérrel van otthon. Kisebb feladatokat végeznek a dolgozók, van idő leltárra s hasonló munkákra, persze a járványügyi szabályokat betartva – részletezte a tulajdonos. Elmondta: a rendelkezések segítséget nyújtanak a túléléshez.

– Most, hogy nincs bevételünk, a kis könnyítés is jól jön. Hogy ennek hol lesz a vége, nem tudjuk. Csak sejtéseim vannak arról, hogy a vírus lecsengése után kell még idő, míg beindul az idegenforgalom. Az emberek óvatosabbak lesznek egy ideig – tette hozzá Hoffmann József.

Borítókép: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!