Járvány

2020.03.23. 10:41

Szinte teljesen lefagyott a lakáspiac

Alig néhány nap alatt gyakorlatilag megbénult az évek óta pörgő ingatlanpiac.

Budapest, 2011. november 28. Eladó lakást hirdetõ felirat a XIII. kerületi Pannónia utcában. A következõ 12 hónapra romlottak az ingatlanpiaci kilátások. A GKI Gazdaságkutató Zrt. októberi budapesti ingatlanpiaci hangulati indexe az elõzõ, júliusihoz képest 10,8 ponttal 92 pontra esett, de 8,2 ponttal magasabb a 2009. júliusi mélyponthoz képest. A lakóingatlanok esetében országosan 1,5 százalékos csökkenést, az iroda tekintetében 0,5 százalékos emelkedést, az üzlethelyiségek esetén 1 százalékos csökkenést prognosztizálnak. A fõvárosban az új lakások ára 1,5, a használt lakásoké 2,9, a panellakásoké 3,5-4, a családi házaké pedig 3 százalékkal csökkenhet a várakozások szerint. MTI Fotó: Marjai János

Forrás: MTI

Fotó: Marjai János

A Magyar Nemzet által megkérdezett szakértők szerint a koronavírus terjedésének időszakában

háttérbe szorulnak a lakásügyletek, a következő hetekben, hónapokban leginkább csak az egzisztenciális okokból szükséges adásvételekre lehet számítani.

A nagy kérdés az, hogy a járványt követően milyen hamar rendeződnek a viszonyok.

Amire még pár héttel ezelőtt sem gondolt senki, most néhány nap alatt bekövetkezett:

megtorpant az évek óta szárnyaló lakáspiac.

Ez nem meglepő: járvány idején az emberek figyelme a családjukra, az egészségükre, a mindennapi betevőre és a megélhetésükre fordul. A lap által megkérdezett szakértők szerint a lakáspiacon alapvetően két jól elkülöníthető időszakra kell számítani.

Amíg a koronavírus terjed, lényegében hibernálódik a piac néhány szükségszerű, alkalmi vétellel, amikorra viszont megoldódik a helyzet, feltehetően hamar talpra áll a lakáspiac is.

„Szinte egyik napról a másikra egészen megváltoztak a szempontok. Eddig olyan kérdések motiválták az adásvételeket, hogy valaki mondjuk egy kisebb lakásból nagyobba szeretett volna költözni. E kérdések eljelentéktelenedtek most, amikor sokak vállalkozása megy csődbe, tíz- és százezrek kerülhetnek utcára, egzisztenciák roppannak meg. Olyan alapvető szempontok kerültek előtérbe, mint hogy valaki fent tudja-e tartani a lakását, fizetni tudja-e az albérletét” – mondta Balla Ákos, a Balla Ingatlan tulajdonos-ügyvezetője, jelezve, hogy

a lakásügyletek száma már most erősen megcsappant, de a következő hetekben még inkább erre kell számítani.

Egyrészt ilyenkor a lakásvásárlás sokadlagos kérdéssé válik, kivéve, ha rendkívüli családi vagy egyéb okból sürgető a költözés. A vírus terjedése miatt ráadásul sokan ódzkodnak a fizikai kontaktustól, attól, hogy idegeneket engedjenek be eladó lakásukba vagy fordítva, különböző lakásokat nézegessenek vásárlás céljából. Az ingatlan-, illetve az ingatlanközvetítési piac sem vonhatja ki magát a biztonsági intézkedések alól: a Balla Ingatlannál például az idősebb kollégák már csak otthoni munkát végezhetnek, a külföldről hazatérő munkatársak rendre önkéntes otthoni karanténba vonultak. Emellett csökkenteni próbálták a személyes érintkezést az ügyfelekkel, telefonálásra és elektronikus kapcsolattartásra törekedve.

A vírus terjedésének hatására Balla Ákos szerint

a következő hetekben, hónapokban lényegében teljesen leálló piacra kell számítani.

„Ha idehaza is további szigorítások jönnek, ­például kijárási tilalom, további kérdések kerülnének elő. Mi lesz például azokkal a lakásokkal, amelyeket lefoglalóztak, vagy már csak a szerződés aláírása várat magára?” – tette fel a kérdést a cégvezető, hozzátéve, hogy a járványhelyzet lecsengése után várhatóan szinte egyből újra fog indulni a lakáspiac. Bár most nehéz bármit előre jelezni, Balla Ákos nagyobb áresést sem tart elképzelhetetlennek.

Ha megnövekszik a munkanélküliség és egyes cégeknél, bizonyos ágazatokban bért csökkentenek, az a lakásárakban is megjelenhet.

„Ha az átlagbérek mondjuk 20-30 százalékkal visszaesnek, hasonló nagyságrendű árcsökkenés is elképzelhető a lakáspiacon, mindenekelőtt a lakásbérleti díjakban” – mutatott rá.

„Az érdeklődések, a kereslet folyamatosan csökken. A mostani helyzetben mindenkinek kisebb gondja is nagyobb annál, mint hogy lakást keresgéljen, ingatlanokat nézegessen. Az az időszak csak később várható, amikor sokan egzisztenciális vagy egyéb okokból arra kényszerülnek, hogy ­költözniük kell, és ennek lehetőségeit keresik majd” – fejtette ki a Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, hozzátéve, hogy a feladott hirdetések számában jóval kisebb csökkenés tapasztalható.

„Ha valaki elindított egy költözési folyamatot, akkor nem tud várni. Sokan pedig feltehetően azért kezdik el meghirdetni ingatlanukat, mert bár ezt későbbre tervezték, most attól tartanak, hogy idővel nagyobb áresés lesz a piacon” – magyarázta a szakértő.

Alapvetően Balogh László is arra számít, hogy jóformán csak az alkalmi vételekre fog visszaesni a piac, azaz olyan ügyletek lesznek, amikor valaki olyan helyzetbe kerül, hogy kénytelen lépni.

„Az árak egy időre be fognak fagyni az eddigi szintjükön. Mivel jóval kevesebb ügylet várható, a ritkábbá váló adásvételek nem fogják mutatni az ingatlanok valós értékét” – fejtette ki a szakértő, aki szerint alapvető gazdasági okai nincsenek és nem lesznek a tartós árzuhanásnak, hiszen a gyárak újraindulnak majd, az élet a járvány lecsengése után hamar visszaállhat a régi kerékvágásba.

Balogh László szerint az átrendeződés „első fecskéje” az albérleti szegmens: az előző években elképzelhetetlen százezer forint körüli havi bérleti díjak egyre nagyobb számban jelennek meg Budapesten is. A portál adatai szerint ráadásul tíz százalékkal nőtt az albérleti kínálat a fővárosban – nyilván nem függetlenül a szinte lenullázódó turizmusból élő rövid távú lakáskiadás ellehetetlenülésétől.

Megtartani a munkásokat

Az állami és települési önkormányzatok megrendelésére végzett tervezési, kivitelezési, műszaki-mérnöki, lebonyolítói munkáknál, teljesítéseknél a szokásos 30 és 60 napos fizetési határidő helyett a kormány rendelje el a megrendelő és az államkincstár részéről az öt munkanapon belüli számlakifizetés kötelezettségét – ezzel a kéréssel fordult a kormányzathoz az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ), hangsúlyozva, hogy a szigorított számlakifizetés a vállalkozások likviditási helyzetét javítva hozzájárulna a munkavállalók minél szélesebb körű továbbfoglalkoztatásához. Az ÉVOSZ jelezte, már az elmúlt héten tapasztalni lehetett a tervezési és kivitelezési folyamatok lassulását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában