Ünnepélyes tagfelvétel

2019.04.10. 07:00

Tizenegy új taggal bővült a vámosgyörki gazdakör

Tizenegy új tag lépett be az Adács és Vámosgyörk Térsége Gazdakörbe. A Heves Megyei Gazdakörök Szövetségének elnöke, Szendrei László szerint eddig még ennyi taggal sohasem bővült egyetlen szervezet sem.

Hliva Éva

Bemutatkoztak az eseményen az új belépők, összesen tizenegy gazda vált gazdaköri taggá

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czímer Tamás

Ünnepélyes tagfelvételi ülésre hívták a térség gazdálkodóit a napokban. A művelődési ház adott otthont az eseménynek, amelyre nemcsak a régi és a leendő tagok érkeztek, hanem a térség országgyűlési képviselője, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (MAGOSZ) elnöke is.

– Kezdjük imával az esőért! – kezdte köszöntőjét Szabó Zsolt honatya, utalva a gazdák jelenlegi legnagyobb problémájára.

Jakab István, a MAGOSZ elnöke szerint milliárdokat jelentene a vidéknek, a gazdáknak most egy kiadós eső.

– Csak a Jóisten tud igazán segíteni rajtunk egy jelentős esővel, amely most százmilliárd forintot jelentene a magyar gazdálkodóknak. A kalászos gabonák és a repce fejlődéséért aggódunk leginkább – fogalmazott az elnök. A magyar agrárium aktuális kérdései között említette a korszerű vízgazdálkodást, amely kiemelt kormányprogram, ám a meggyorsítása szükséges.

Bemutatkoztak az eseményen az új belépők, összesen tizenegy gazda vált gazdaköri taggá
Fotó: Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

Adácsról, Jászárokszállásról és Vámosgyörkről is több gazda, állattenyésztő, őstermelő, kis- és közepes gazdálkodó tagfelvételt nyert, így már huszonöten alkotják a helyi gazdakört. Demény István, aki szarvasmarhatartással foglalkozik, Nagy István húsz éve őstermelő a szomszédos helységben. Révai Jenő díszfaiskola tulajdonosa. Mind erős érdekképviseletet, a pályázatokhoz való segítségnyújtást remélik a belépéstől.

– Az Adács és Vámosgyörk Térsége Gazdakör először 1994-ben alakult meg, azután ellaposodott a tevékenységük, majd 2017 őszén úgy döntöttek a térség gazdái, hogy újjáalakítják a szervezetet – ismertette Szendrei László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Heves Megyei Szervezetének elnöke, aki a megyei gazdakörök szövetségének elnöke is. Szavai szerint: ott van a jövő, ahol élő a gazdakör és aktív a gazdaélet.

– A gazdakör legfőbb feladata és célja, a tagok érdekeinek képviselete, a gazdálkodási szakértelem fejlesztése. A mezőgazdasági termelés mennyiségi és minőségi javítása, a termények értékesítésének előmozdítása is közös szempont. Az együttes érdekképviselet elengedhetetlen – fejtette ki. Tudatta: a megyében huszonöt aktív gazdakör működik, ám az itteni az egyik legtevékenyebb és a taglétszámában is kiemelkedő.

Nők nélkül nem működik a világ, a gazdát segíti a gazdaasszony

Megalakult a helyi Gazdaasszony Tagozat is – tájékoztatta lapunkat Szendrei László, aki kiemelte, a női szakasz igen fontos. – Nők nélkül nem működik a világ, hiszen a gazdálkodóknak ők segítenek a háttérfeladatok elvégzésében. A pályázatok, támogatások figyelése, a papírmunka ellátása, vagy éppen a gazdálkodási napló vezetése is rájuk hárul. Emellett pedig az idén, egy pályázatnak köszönhetően, a megye összes településének hagyományos ­ételreceptjeit is összegyűjtik, ugyanis egy könyv készül, amelyben a helységek régi ízeit igyekeznek asszonyaink megmenteni, dokumentálni és ilyen módon megőrizni az utókor számára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!