autópiac

2017.09.01. 13:31

Több új személyautó fut az utakon

Augusztusba 8912 új személyautót helyeztek forgalomba. Idén január-augusztus között pedig 19,4 százalékkal többet mint tavaly ugyanebben az időszakban.

Az adatok azt mutatják, hogy az exportált autók aránya némileg csökken. A magánvásárlók visszatérése viszont folytatódik, arányuk már megközelítette a 40 százalékot – közölte a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülte (MGE) pénteken az MTI-vel..

Tavaly óta a kormány megszüntette a Növekedési Hitelprogramot, ezzel magyarázható a kishaszonjármű piac visszaesése. Idén augusztusban, 29,1 százalékkal kevesebbet adtak el – közölték.

A nagyhaszonjárműveknél az év eleji visszaesés megfordult és 9,9 százalékos növekedést mutat az első nyolc havi adat.

A motorkerékpár piac továbbra is gyenge, annak ellenére, hogy a január-augusztus között időszakban 5,7 százalékkal emelkedett a forgalomba helyezett motorok száma. Ennek a járműfajtának az értékesítését fokozottan befolyásolja az időjárás. Az MGE szerint a helyzet javítása érdekében fontos lenne a robogóazonosítás megoldása és a regisztrációs adó kiigazítása a használati kétkerekűeknél, valamint könnyíteni kellene a robogókhoz szükséges B kategóriás jogosítvány megszerzését.

A nehézpótkocsik forgalmazás mintegy 20 százalékkal emelkedett tavaly, és a bővülés idén is folytatódott. Mindez az alacsony piaci kamatoknak, illetve a megnövekedett fuvarmegbízásoknak, és az új piaci szereplők megjelenésének köszönhető – áll az MGE közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!