Egészség

2019.01.22. 12:32

Többet költöttünk gyógyszerekre

Az egy lakosra jutó éves gyógyszerforgalom összértéke 48 700 forint volt 2017-ben, ami Budapesten tízezer forinttal haladja meg az országos átlagot.

Nyíregyháza, 2012. szeptember 28. Zentai Ágnes gyógyszerész kiszolgál egy vásárlót Nyíregyháza egyik gyógyszertárában 2012. szeptember 28-án. MTI Fotó: Balázs Attila

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Balázs Attila

Magyarországon 2017-ben átlagosan valamivel több, mint 15 darab vényköteles gyógyszert váltottak ki fejenként a lakosok, amiért 12 700 forintot fizettek a patikákban – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2017-es évet feldolgozó egészségügyi évkönyvéből. Az egy lakosra jutó éves gyógyszerforgalom összértéke 48 700 forint volt, ami Budapesten tízezer forinttal haladja meg az országos átlagot – olvasható a Világgazdaság című napilap keddi számában.

A vényköteles szerek átlagos tb-támogatásának mértéke pedig meghaladta a 71 százalékot is, viszont 2010-ben a gyógyszerek átlagos tb-támogatása még 73 százalék volt.

Tavaly Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára jelentette be, hogy összesen 37 milliárd forinttal megemelik az egészségügyi alapkasszát, ebből 23,5 milliárd forint pluszforrás jut gyógyszertámogatásra.

A betervezett gyógyszer-finanszírozási többlet önmagában üdvözlendő ugyan, de ennek majd 40 százalékát a kormány eleve a gyógyszeripari befizetésekből várja, és még így is csak a tavalyi tervszámok és a valós gyógyszerfelhasználás közti lyukat képes betömni – mondta a Világgazdaságnak Holchacker Péter, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének (AIPM) igazgatója. Hozzátette,

ugyan a nettó gyógyszer-közfinanszírozás minimális mértékben nő, továbbra sem éri el visegrádi országok átlagát.

A vényköteles gyógyszerek bruttó fogyasztói ára 2017-ben elérte a 477 milliárd forintot, ami egy évvel korábban 15 milliárddal alacsonyabb összeg volt, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő támogatása pedig meghaladta a 352 milliárd forintot is. A vényköteles patikaszerekért 2017-ben 124 milliárd forintot fizettek a magyar betegek, egy évvel korábban pedig 121 milliárd forintba kerültek a lakosságnak az orvosok által felírt gyógyszerek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában