változások

2018.03.07. 08:11

Tovább eshet a fogyasztói árindex

Az év legnagyobb kérdése, hogy a béremelések miatt mennyivel drágul az élet. Az olajár és az eurózóna inflációja is nagy hatással lehet a fogyasztói árindex idei változására.

A Világgazdaság cikkéből kiderül, hogy februárban 2 százalék lehetett az infláció, míg az általuk megkérdezett elemzők a teljes évre 2,6 százalékos árindex-emelkedéssel számolnak. A maginfláció a szakértők szerint 2,4 százalékra süllyedhet a januári 2,5 százalékról.

Az idén az olajár és a béremelések gerjesztette inflációs nyomás lehet a leginkább meghatározó a teljes éves árindex kialakulásában – válaszolta a lap kérdésére Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője. Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója a válaszában azt emelte ki, hogy a bérek emelkedése és az ebből következő fogyasztás- és keresletnövekedés kevésbé hat az árakra, mint azt korábban feltételezték.

Alapvetően a továbbra is mérsékelt külső inflációs környezet vezethet ahhoz, hogy éves átlagban ebben az évben is némileg a 3 százalékos cél alatt alakuljon az árindex növekedése – mondta Regős Gábor, a Századvég makrogazdasági kutatócsoportjának vezetője. A szakértő ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy az élelmiszerárakban újból megjelenhetnek egyedi tényezők, például az előre nem kalkulálható növény- vagy állatbetegségek.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető elemzője a célzott áfacsökkentések átmeneti inflációmérséklő hatására hívta fel a figyelmet, ami az év első felében átmenetileg visszafoghatja az árindexet. Emellett a nyersanyagok világpiaci árára is érdemes odafigyelni. Ürmössy Gergely arra számít, hogy a béremelések hatása a megnövekedett keresleten és fogyasztáson keresztül már begyűrűzik az árindexbe is, amit viszont az eurózónából importált alacsony infláció ellensúlyozhat.

Vélhetően februárra esik az év mélypontja inflációs szempontból (nem számítva valami hatalmas meglepetést) – mondta lapunknak Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. Nagy változást az egyes termékkörök esetében nem várunk, vagyis az élelmiszerek, az alkohol és dohánytermékek felfelé húzzák a mutatót, míg a szolgáltatások inflációja továbbra is elmaradhat az átlagostól – fejtette ki a februári adattal kapcsolatos várakozásait a makroelemző.

 

 

Az év során folyamatosan erősödhet az árnyomás, az év végére elérhetjük a 2,8 százalékos mutatót. Virovácz Péter a maginflációval kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy további csökkenés várható (amit egyébként a konszenzus is alátámaszt), ez pedig azt jelzi, hogy az alapvető folyamatok elmaradnak a Magyar Nemzeti Bank 3 százalékos céljától. Ezért a jegybanknak egyelőre nem kell változtatnia a mostani, laza monetáris politikán. A szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy az élelmiszerárak az év második felében lefelé húzhatják a fogyasztói árindex változását, a bérek pedig a szolgáltatói árak emelkedésében jelenhetnek meg 2018 során. Igaz, még az átlag alatt marad a szektorban a drágulás üteme.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!