pénzügy

2019.07.10. 07:38

Új rekordot vár a magyar bankkártyapiac

A nyári hónapok alatt valószínűleg több mint 20 milliószor fizetnek magyar bankkártyával külföldön.

Forrás: Shutterstock

Éves szinten 30 százalékot­ meghaladó mértékben nő a magyarok bankkár­tyahasználata külföldön. A legtöbb pénzt – a web­áruházi vásárlások révén – Nagy-Britanniában hagyják ott honfitársaink, a valódi külföldi kártyás tranzakcióknál Horvátország vezet. A készpénzfelvételeknél az összeg növekedése jelzi a költségérzékenységet – írja a Világgazdaság.

Új rekordot vár a magyar bankkártyapiac: az előzetes várakozások szerint a nyári, harmadik negyedévben több mint 20 milliószor kerül elő magyar pénzintézet által kibocsátott plasztik valamelyik külföldi fizetőhelyen.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a külföldi kártyás vásárlások száma a hazai piaci fejlődést is lepipáló ütemben nő, ennek egyik hajtóereje a turisztikai főszezon. Az elmúlt év harmadik negyedében 18,95 millió külföldi fizetést regisztráltak 222,3 milliárd forint értékben. A vásárlások darabszáma és értéke is mintegy harmadával nőtt 2017-hez képest, ám hároméves visszatekintésben már két és félszeres a tranzakciószám növekménye, a külföldi kereskedőknél hagyott pénz pedig több mint kétszerese volt annak, mint amit 2015 harmadik negyedévében fizettek a magyarok. A képet persze árnyalja némiképp, hogy

a jegybanki és a banki statisztikákban külföldi kártyás költésként jelennek meg a külföldi online áruházakban lebonyolított tranzakciók is.

A Világgazdaságnak válaszoló pénzintézetek visszaigazolták a jegybanki adatokat: a Budapest Bank ügyfelei körében egyaránt több mint 35 százalékkal nőtt a betéti kártyákkal végzett külföldi vásárlások száma és összege 2018 nyarán. Az OTP-ügyfelek külföldi tranzakcióinak száma és értéke is több mint harmadával haladta meg az előző év eredményeit – közölte a pénzintézet. A CIB-nél és a Sberbanknál körülbelül 30 százalékos növekedés volt mind volumenben, mind darabszámban, az MKB Bank 29 százalékos tranzakciószám-bővülésről adott hírt. Az UniCreditnél az igazán nyaralós hónapokban, azaz júliusban és augusztusban csaknem 30 százalékkal nőtt a külföldi vásárlási tranzakciók száma, míg értékben meghaladta az egyharmadot a bővülés.

Kevesen gondolnák, de a banki válaszokból egyértelműnek látszik, hogy bankkártyával az Egyesült Királyságban költenek legtöbbet a magyarok, de ez nem a kiemelkedő turisztikai kapcsolatoknak, sokkal inkább a már említett online áruházaknak (és kisebb részben a kinn élő magyaroknak) tudható be. Hasonló okok miatt előkelő helyen áll Írország is. A hagyományos utazási destinációk között Horvátország, Ausztria, Németország és Olaszország a magyar plasztikok leggyakoribb felhasználási helye.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában