vetés

2019.05.29. 11:30

Véget ért az aszály Hevesben is, de a sár hátráltatja a növényvédelmi munkákat

Míg az elmúlt hónapokban az aszályról szóltak a hírek, az utóbbi hetekben megjött a csapadék, ami segíthet, hogy ne legyenek rosszak a terméskilátások.

Tóth Balázs

A megszaporodott kártevőkkel szemben fontos a minél hatékonyabb védekezés a földeken. Képünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

A szélsőséges időjárás növényekre gyakorolt hatásáról Jakab Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Heves megyei igazgatója elmondta, hogy az esős időjárás a 2018 vége óta tartó aszályos periódusnak vetett véget. A legtöbb esetben az őszi talajmunkák sem eredményeztek ideális talajszerkezetet és a tavaszi vetési munkákat is a messziről észrevehető hatalmas porfelhők jellemezték.

A megszaporodott kártevőkkel szemben fontos a minél hatékonyabb védekezés a földeken. Képünk illusztráció Fotó: Shutterstock

– A talaj nem tudott feltöltődni, a teljes talajszelvény a gyökérréteg alatt is nedvességhiányos volt, így az őszi vetések gyengén, vontatottan fejlődtek – elemezte a helyzetet Jakab Tamás. – Az időben kijuttatott tápanyagokat nem tudták felvenni a növények, mert nem volt bemosó csapadék. A kalászosoknál a bokrosodás csak részben történt meg, és a kalászorsó fejlődése, differenciálódása is a csapadékszegény időszakra esett. A repcék fejlődése is elmaradt, nem nőttek oldalhajtások, a virágzás rövid ideig tartott. A növények és a talajélet szempontjából életmentő csapadék azonban a korábbi fejlődési stádiumokban szerzett terméskiesést már nem tudja pótolni.

Kifejtette, a tavaszi vetésekre nagyon jó hatással volt a csapadék, de az azzal párosult alacsony hőmérséklet visszafogta a fejlődést. A napi maximumok emelkedésével kialakult a növények ideális életfeltétele, és továbbra is szükség van a talajnak vízre. Azonban elkelnének száraz, napos időszakok is, mert egyre nagyobb gondot jelent a növényvédelmi munkák hiánya. Az átázott talajokon nem tudnak mozogni a munkagépek, és a meleg, párás időben mind a gombás megbetegedések, mind pedig az állati károsítók fölszaporodására föl kell készülni.

Nem lehet kaszálni

Jakab Tamás szerint problémák adódhatnak a tavaszi szálasnövények betakarításánál is. Több helyen még nem tudták elvégezni a lucerna első kaszálását, ami így már közel kéthetes késésben van. Ez később akár takarmányellátási gondot is okozhat az állattenyésztők számára, de az biztos, hogy az első kaszálás, az „anyaszéna” már nem lesz első osztályú.

A szőlőkben, gyümölcsösökben is elhúzódnak az aktuális munkák, és ott is okozhat növényvédelmi gondokat az eső. Ez jelentős nehézséget és többletmunkát jelent a szamócát termelőknek is.

– A nyári betakarítású növények termésének minőségét illetően majd az aratás során látunk eredményeket. Nem egyértelmű, hogy a kora tavaszi fejtrágyák, illetve a továbbiakban kijuttatott tápanyagok milyen mértékben tudtak hasznosulni. A hozamkiesés azonban biztosra vehető – tájékoztatott Jakab Tamás.

Besenyei Gyula, a Besenyőtelki Agrár Zrt. vezetője szerint az eső májusban mindig jól jön, most különösen: a huszonnegyedik órában érkezett. Noha rekordtermésre nem lehet számítani, hiszen számos dolog eldőlt a növények fejlődésében, például a kalászokban már kialakultak a szemek, de a magok méretét, tömegét befolyásolja, s akár harminc százalékkal is nagyobb lehet a hozam. A tavaszi vetésű növények is egyenletesen kikeltek, tavaly az volt a probléma, hogy nem bújtak ki a földből a növények. Ám megjegyezte, sokkal több esőre nincs szükség, egy gyenge aszály jobb, mint a sok csapadék. Besenyőtelken jégeső is hullt, a borsó méretű jégdarabok azonban szerencsére vízzel érkeztek.

Most meg kell előzni a kártételt a hazai növényi kultúrákban

Besenyei Gyula szerint a gyomirtásban okozhat gondot a sok eső, ráadásul kedvezőek lettek a feltételek a búza- és árpatáblákban jelentkező gombabetegségek, kártevők megjelenéséhez. Éppen ezért ezek ellen fokozottan kell védekezniük a gazdálkodóknak, bár ebben a felázott talaj nem lesz segítségükre. Több vegyszert kell használniuk és nagyobb odafigyelést is kíván most a növénytermesztés. A fehér foltot – a vetésfehérítő bogarak tevékenységét – könnyebb észrevennie egy laikusnak is a búzatáblákban, mint azt, ha a sárgarozsda, vagy más, az ilyen időben terjedő gombabetegség pusztít a kultúrában. Korábban volt rá példa, hogy a leveleket megtámadó sárgarozsda kárt okozott. Preventív védekezésre van tehát szükség, ami viszont megtérülő befektetés lehet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!