légi forgalom

2018.07.24. 10:30

Zsúfolásig telt a magyar légtér

Brutális forgalom zajlik a fejünk felett, egy év alatt a tizedével több repülő lépett be Magyarország légterébe. Az állami légi forgalmi szolgáltató bírja a gyűrődést, de több légi irányítóra van szüksége.

Csaknem tíz százalékkal nőtt a magyar légteret használó repülőgépek száma egy év alatt – közölte a Világgazdaság érdeklődésére a HungaroControl (HC) Zrt.

Az állami vállalat június végéig 422 ezer gépet kezelt Magyarország felett, 9,8 százalékkal meghaladva a tavalyi hasonló időszak 384 ezres forgalmát.

A növekedés már csak azért is tekintélyes, mert az európai légi forgalom összehangolásáért felelős Eurocontrol Network Manager legfrissebb, júniusban közreadott jelentése szerint az európai légi forgalom félévi bővülése a 2017-es azonos időszakhoz képest 3,8 százalékot mutatott. Vagyis a magyar légtér kapacitásának emelkedése több mint kétszeresével haladja meg a kontinens egészén mért adatokat. A HC ennek kapcsán megjegyezte, hogy mivel az igazi forgalmi csúcs júliusban és augusztusban várható, biztosak benne, hogy ez a különbség megmarad, sőt tovább növekedhet.

Nincs kizárva, hogy 2018-ban több mint egymillió repülőgép, illetve 150 millió utas biztonságos közlekedését sikerül ellátnunk

- írták.

A légi közlekedési boom mögött több tényező is meghúzódik, de mindenekelőtt a fapados (low cost) társaságok terjeszkedése áll a háttérben. Ugyanakkor nemcsak ezek a cégek indítanak sorozatban új járatokat, hanem az öböl menti államok, tehát Katar, az Egyesült Arab Emírségek és Szaúd-Arábia légitársaságainak folyamatosan menetrendsűrítése is kihat a magyar légtérre.

Arra a kérdésre, hogy a HC bírja-e a terhelést, a társaság úgy reagált, hogy a magyar légi forgalmi szolgálat

„az elérhető legmodernebb technológiát használja, és az előre jelzett forgalmat bőven meghaladó számú repülőgép átrepülését tudja biztosítani”.

Ezzel együtt arra is rámutattak, hogy szükség van a légi forgalmi irányítói létszám bővítésére – emelték ki.

A vonatkozó statisztikákból az is kiderül, hogy a magyar légtér jellemzően tranzitszerepet tölt be az európai légi közlekedésben, és a Magyarországra belépő repülőgépek mintegy tizede landol valamelyik hazai reptéren. A napi átlagos repülőgép-mozgásszám jelentős szezonális különbséget mutat.

A téli hónapokban a HC átlagosan 1800 repülőgépet irányít, a nyári főszezonban ez a szám drasztikusan megemelkedik: 2018 júniusában például elérte a 3200-at. „Az idei csúcsot eddig június 30. tartja, aznap 3672 gépet kezeltünk, ebből 366 repülőgép szállt le, illetve indult el valamelyik magyarországi repülőtérről” – tájékoztatták lapunkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában