Bulvár-celeb

2021.07.10. 12:42

Szívszorító amilyen pusztítást végzett a vihar Baranyában

Hatalmas vihar csapott le péntek délután Sellyére. Az ormánsági városra tenyérnyi nagyságú jégdarabok hullottak. A vihar miatt, országosan, csaknem háromszáz esetben volt szükség a tűzoltók munkájára.

Fotó: Shutterstock

Volt ahol épületek tetejét és kéményét is megbontotta az erős szél, sok helyen pedig a dió és tojás méretű jégeső rongálta meg a háztetőket.

Vitte a tetőket, lényegében eső nélkül hullottak a hatalmas jégdarabok az égből
Fotó: Facebook

 

Baranya megyében a legnagyobb a baj: ott eddig több mint háromszáz sérült házról érkezett bejelentés.

Az eddigi adatok szerint Sellyén 245, Drávaiványin 61, Okorágon pedig 21 épületben keletkezett kár.

Fehérlettek az udvarok a jégverés után
Fotó: Facebook

 

Öt közeli megyéből kilenc tűzoltóautóval 36 tűzoltót vezényeltek a helyszínre. A tűzoltók munkáját több mentőcsapat is segíti: nyolc megyéből 66-an érkeztek 16 járművel. A sérült tetőkről kell eltávolítani a törmeléket, az összetört cserepet, a feltépett bádoglemezt, majd fóliáznak, hogy ne ázzanak be az épületek – írja a bama.hu.

A közösségi oldalak elárasztották a segítséget kérők, és felajánlók bejegyzései.

Ekkora jegek estek
Fotó: Facebook

Most a legfontosabb feladat, hogy a sérült tetőkről el kell távolítani a törmeléket és az összetört cserepeket, feltépett bádoglemezeket, majd lefóliázni, hogy ne ázzanak be. A munkát a katasztrófavédelem helyi operatív törzse irányítja.

 

Fotó: Jusztinger János / Facebook

 

A sellyei polgármester videóüzenetekben tájékoztatta a lakosságot a helyzetről, illetve kért segítséget a károsultaknak.

A pénteki vihar miatt közel 300 esetben volt szükség a tűzoltók munkájára. A legtöbb beavatkozásra a Baranya, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom megyékben és Budapesten volt szükség, de Somogy, Vas és Zala megye kivételével minden megyében keletkeztek viharkárok –

közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szombaton az MTI-vel.

Ilyen jégverés volt a településen
Fotó: ViharVonal Viharvadász Csapat/Farkas Gágó Andrea

 

Azt írták, hogy főként kidőlt fák és letört faágak miatt kellett beavatkozniuk: a faágak utakra, autókra, házakra, elektromos vezetékekre dőltek, ezeket kellett eltávolítaniuk.

Budapesten és Pest megyében több lakóházba is villám csapott, és meggyulladt a tető, másutt fák gyulladtak ki a villámlástól

– írták.

Vannak olyan épületek, ahol semmi nem maradt a tetőből
Fotó: Pécsi Kutató-Mentő és Tűzoltó Egyesület

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában