Bulvár-celeb

2021.10.12. 05:57

Újult erővel támadnak a nátha vírusok

A megszűnt maszkhasználat, az iskolakezdés és a nyirkos idő is kedvez a különféle vírusoknak. A szakemberek szerint a Covid-járvány egyes vírusokat háttérbe szorított, néhány azonban új erőre kapott.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A kutatások szerint igen szokatlan és váratlan a koronavírus-járvány egyéb légúti vírusokra gyakorolt hatása:

míg bizonyos betegségek csaknem eltűntek, addig mások új erőre kaptak.

sőt olyanok is akadnak, amelyek viselkedését illetően egyelőre csupán találgatni lehet. Az idei influenzaszezon például a kutatók szerint minden bizonnyal kiszámíthatatlan lesz: a tavalyi évvel ellentétben nem várhatóak meglepően alacsony megbetegedésszámok – legalábbis a legtöbben így vélik – írja a Bors.

A rhinovírus fittyet hány a kézmosásra

Egyes vírusok a szokásos szezonjukon kívül jelentek meg a pandémia idején: az egyéb humán korona-, illetve parainfluenza-vírusok az RSV-vel (főként kisgyermekek körében terjedő náthavírus) kiegészülve

idén tavasszal követelték maguknak a legmagasabb esetszámot

Amerikában.

Valamint zavartalanul – és egyes országokban még jobban is – terjedtek a megfázásért felelős rhinovírusok az utóbbi időben, ezek ugyanis kevésbé érzékenyek a kézmosásra és felületfertőtlenítésre.

Az iskolák újranyitásával a vírusok is erőre kaptak

A járvány első, második és harmadik hullámában, a megfelelő oltóanyagok nélkül a világ számos országában otthoni munkavégzést és online oktatást vezettek be. Egyértelmű, hogy ennek köszönhetően

Nemcsak a koronavírus, hanem az összes többi vírus terjedése visszaszorult

Azonban, mikor a gyerekek a hosszabb szünet után bekerültek újra közösségbe, a vírusok szinte robbanás szerűen keltek ismét életre.

Idén akár komoly influenzajárvány is jöhet
Fotó: Sutterstock

Van olyan vírus, ami gyengült

Meningitisz; baktérium okozta tüdőgyulladás; szepszissel összefüggésbe hozható megbetegedések – ezen bakteriális fertőzések visszaszorulását is elhozta a világjárvány.

A szezonális influenza világszerte általában 290-650 ezer ember halálát okozza évente.

Tavaly, illetve idén bolygónk nagy részéről szinte el is tűnt: a pozitív influenzatesztek aránya a fokozott felügyelet ellenére is változatlan maradt – nagyjából 2020 áprilisa óta.

Az esős, hűvös időt szeretik nagyon

A vírusok egyetlen célja az, hogy bejussanak, majd elszaporodjanak az emberi szervezetben. Míg

az enyhe, ugyanakkor borongós időjárás kedvez a vírus terjedésének,

addig a fagypont alatti mínuszok, illetve a rendkívül magas, akár 90 százalék feletti páratartalom jelentős mértékben csökkenti azt. Habár az eső kimossa a levegőből a vírusokat, a szél voltaképpen egy kétélű fegyver, ami több tíz méterre is elfújhatja a betegségért felelős részecskéket.

A maszk csökkenti a légúti vírusok terjedését

Több kutatás kimutatta, hogy az általános maszkhasználat csökkenti a bejutó vírusrészecskék számát az orr- és szájüregbe, jó eséllyel megvédheti viselőjét az esetleges fertőzéstől.

az általános maszkhasználat nemcsak az új fertőzések arányát csökkentette

de növelte azok számát is, akik ha meg is fertőződnek, de tünetmentesek maradnak. Ami fontos, hogy a használt, többször használt maszk semmire sem jók, és a legjobb, legnagyobb biztonságot nyújtó maszk a többrétegű.

Most újra támadhat az influenza

A szakemberek szerint mivel a védekező intézkedések az oltások megjelenésével enyhültek, az influenza is újra magára találhat. Sőt,

A prognózisok szerint idén, akár nagyméretű járvány is lehet

Angliában pl. attól tartanak: a légúti vírusok ezen a télen akár 60 ezer életet is követelhetnek.

A héten érkeznek az influenza elleni oltások

E hét péntekig, azaz legkésőbb október 15-ig minden egyes háziorvoshoz megérkezik majd az ingyenesen igényelhető, hazai gyártású influenza-elleni védőoltás, vagyis a 3Fluart nevű vakcina.

A célra ezúttal is 1,3 millió adagot biztosít a kormány:

az ország vezetése a 3 éven aluliak oltására 4000 adag Vaxigrip Tetra oltóanyagot is beszerzett – a krónikus állapotú gyermekek vakcinálására ez utóbbit október 15-ig igényelhetik a háziorvosok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában