Sürgős

2022.03.25. 06:01

Megszakad a szív: családot keresnek a Kijevből menekült kislánynak

Családbafogadó szülőket keres Magyarországon az a 14 éves, Kijevből menekült kislány, aki a háború miatt elvesztette édesapját, édesanyja pedig régóta nem tartja vele a kapcsolatot. Volna család, aki befogadná, de a jogi helyzet miatt bonyolult a procedúra.

Záhonynál, egy szál bőrönddel, a nagymamája kezét fogva érkezett meg Magyarországra az a 14 éves kislány, aki szülői felügyelet hiányában családbefogadásra vár Budapesten.A kis I.S. ugyanis már évek óta nem tartja a kapcsolatot az édesanyjával, apukája és nagymamája nevelte Kijevben, édesapját azonban nemrégiben elvesztette, és otthonából is menekülnie kellett.A kislánynak haladéktalanul törvényes képviselőre van szüksége, ami korántsem egyszerű feladat. A Magyar Ügyvédi Kamara tagjai igyekeznek segíteni:

- Van egy jogsegélyező csoportunk a Magyar Ügyvédi Kamara keretein belül, a háborús menekültek megsegítésére – magyarázta dr. Fodor Katalin ügyvéd, aki elárulja, hogy rengeteg az idegenrendészeti, munkaügyi és családjogi segélykérés is.

- Számos ügyvéd lejár a határhoz és a pályaudvarokra, ahol szórólapot osztogatnak magyar, ukrán, angol nyelven, emellett a jogsegélyszolgálat e-mail-en keresztül is fogadja a segítségkéréseket. A segítségnyújtás keretében az ügyvédek mindenfajta térítés nélkül vállalják az ügyeket– szögezte le a szakember.

A Kamara még egy 30 millió forintos gyorssegélyt is megszavazott a menekültek megsegítésére, emellett az ügyvédek folyamatosan gyűjtik az adományokat, amelyeket péntekenként teherautó visz le a határra. A kis árva helyzete azonban még szakmai szemmel sem egyszerű:

- Ukrajna nem ratifikálta a hágai gyermekvédelmi egyezményt, ezért az ukrán kicsik örökbefogadása nem egyszerű. A kislány ügyében egyelőre azt a megoldást találta a gyámhivatal, hogy eseti gyámrendelés történik, ahol a nagymama lesz a kislány eseti gyámja– magyarázta az ügyvéd. Ha egy gyámhivatali ügyben külföldi elem is szerepel, annak ügyintézésére Budapesten kizárólag a III. kerületben van lehetőség. A gyámhivatal munkatársai együttérzéssel és kiváló szakmai felkészültséggel segítik az ügyvédek munkáját és ezáltal támogatják a gyermekek védelmét.

- Az eseti gyámrendelés lehetőségével tudunk segíteni a külföldi gyerekeknek abban, hogy a velük érkező hozzátartozó a szülőkkel egyenértékű felügyeleti jogot kapjon, aki tud segíteni az útlevél igénylés vagy éppen az egészségügyi ellátórendszerbe történő felvétel vagy a beiskoláztatás kapcsán – mondta a szakember, aki hozzátette, hogy

tömegesen érkeznek a megkeresések ilyen ügyekben, de az itthoni hatóságok nagyon gyorsan reagáltak, és az ügyvédek is készen állnak a helyzetre. Nem volt ilyen ügyvédi összefogásra példa korábban – foglalta össze az ügyvédnő a Bors cikke szerint.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában