Bulvár-celeb

2022.10.09. 11:50

Besokallt az ország háziorvosa: hazugsággyárnak nevezte őket

Kiverte a biztosítékot egy cég dr. Mangó Gabriellánál, mivel elmondása szerint hamis állításokkal reklámozzák az egyik terméküket.

Illusztráció: Shutterstock

"A hirdetésükben olyan kijelentéseket és megállapításokat tesznek, ami mögött nem áll komoly kutatás és vizsgálat. Azt állítják, hogy az egyik cukorbeteg gyógyszer gyilkol, miközben az általuk 'tukmált termék' nem"– háborodott fel a gyöngyösi háziorvos.

Mangó doktornő a Ripost-nak elmondta, a hamis információk igencsak kihozták a sodrából, mivel úgy véli, ezekkel a betegek egészségét és életét teszik kockára. Nem is kímélte a vállalkozást, amely szerinte csalással akar több bevételre szert tenni, ami vérlázító. Ezért a Facebookon a következő üzenetet írta nekik: 

"Kedves Kamulmánykészítő Nagyiparos Hazugsággyár! Egy étrendkiegészítőnél soha nem biztos a benne lévő hatóanyag mennyisége, minősége, sőt még az sem biztos, hogy amit a termékükről állítanak, az igaz és vizsgálatokkal megalapozott" – szögezi le a háziorvos. "Ami gyilkol az a kezeletlen vagy nem karbantartott cukorbetegség."

Mangó Gabriella ezek után sorra veszi posztjában, hogy valójában mi is az, ami a cukorbetegség esetén szerinte gyilkol.

"Egy biztos, ami gyilkol az a kezeletlen vagy nem megfelelően karbantartott cukorbetegség. A 2. típusú cukorbetegségben szenvedők többször gyakorolják az önellenőrzést, de minden 2. típusú – általában így nevezik –, enyhe, vagy tablettás cukorbetegség gyilkol.

Gyilkol akkor, ha a beteg nem nézi otthon legalább hetente háromszor a vércukorját, például hétfőn reggeli előtt, szerdán reggeli után két órával, szombaton lefekvés előtt. És ha három havonta nem nézeti az átlagvércukorját az úgynevezett HgbA1c-t. Ennek 7 mmol/l alatt kell lennie! 

Ezen érték alatt csökkennek a cukorbetegség szövődményei: az érszűkület, a szemszövődmények, a veseelégtelenség, a periférián a vérkeringési elégtelenségek, a koszorúér meszesedés. És akkor évek múlva jön a vakság, az amputált lábak, a művesekezelés, az infarktus, az agyi érelmeszesedés" – festi le a korántsem fényes jövőt Mangó Gabriella. 

Forrás: Mangó Gabriella/Ripost

Hozzáteszi: az 1. típusú cukorbetegség is gyilkol, mivel azok, akik ehhez a csoporthoz tartoznak, enyhének gondolják a betegségüket, ezért kevésbé figyelnek oda az önellenőrzésre.

Mi emeli meg a vércukorszintet?

"Ami a vércukrot felfelé viszi, az az elfogyasztott szénhidrát mennyiség, a stressz, az időjárás, és a túlsúly. Ami pedig lefelé viszi az a hasnyálmirigy inzulinja. Ha ez hiányzik, akkor a beadott inzulin vagy bevett gyógyszer, valamint a mozgás. Emellett a D-vitamin és a bélflórajavító készítmények" – sorolja a szakember.

Mangó doktornő a lapnak elmondta, hazánkban jelenleg körülbelül egymillió cukorbetegről tudnak, és még körülbelül ugyanennyi nem felismert beteg van. "Sokkal jobb egy bevizsgált gyógyszert szedni, mint kamu híreknek felülni és kockáztatni az egészséget"– mondja. És hogy még miért tartja rendkívül fontosnak az üzenetét, azt egy igen szemléletes példával írja le:

"Az a cukorbeteg, aki az otthonában nem ellenőrzi a vércukorszintjét, az olyan, mintha úgy száguldozna az autójával az autópályán, hogy be van csukva a szeme. Nem tudja, mi van előtte, merre megy és mennyivel!"

Dr. Mangó Gabriella végül a következőket tanácsolja: "Kérek mindenkit, mielőtt bármelyik gyógyszerét elhagyná valamiért, hacsak nem fogyott sokat, nem sportol többet, az beszélje meg az orvosával!"

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában