Baleset-megelőzés

2023.01.08. 12:00

Hasznos tanácsok: így kell vezetni ködös időben

Az év első hónapjaiban szokatlan reggeli ködfoltokkal találkozhatunk az utakon. Az autósok többsége nem elég felkészült a ködös időjárás okozta nehézségekre, mert ritkán vezet ilyen időben. Sokan azzal sincsenek tisztában, hogy a távolsági fényszóró ködben az egyik legrosszabb választás.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Ködös időben a sebesség csökkentésével és a követési távolság növelésével lehet mérsékelni a balesetek bekövetkezésének kockázatát. Például ha valaki 50-nel megy, akkor legalább 2 másodpercnyi követési távolságot érdemes tartania, ami nagyjából 28 méter. Amennyiben ködös időben közlekedik, ez legalább 3 másodperc, vagyis nagyjából 42 méter – mondta el az alapszabályokat Albert Péter vezetéstechnikai szakértő, aki kiemelte, hogy nemcsak látni, de látszódni is ugyanolyan fontos az utakon.

„Kétféle ködlámpa van az autókon: az első a ködfényszóró, a hátsó pedig a ködzáró fény. Előbbi arra szolgál, hogy jól lásson a sofőr, míg utóbbi arra, hogy őt jól lássa a mögötte haladó. Ezek rossz használatával komoly anyagi és biztonsági károkat okozhatunk”

 – hívta fel a figyelmet a szakértő.

Albert Péter évente több mint 50 ezer kilométert vezet. Útjai során csupán néhányszor fordult elő, hogy használnia kellett volna a hátsó ködzáró fényeket, melyeket csak akkor érdemes bekapcsolni, ha 20 méter alá csökken a látótávolság – írta meg a Bors. Egyéb esetben csak elvakítja a mögöttünk haladót.

„Sokan nincsenek vele tisztában, hogy a távolsági fényszóró ködben az egyik legrosszabb választás. Helyette sokkal célszerűbb a tompított vagy első ködfényszóró. Ám fontos tudni, hogy lakott területen csak akkor használhatunk ködlámpát, ha másokat nem zavarunk vele. Mivel a köd kialakulásához a levegő magas nedvességtartalma is szükséges, annak vízcseppjein úgy törik meg a fény, hogy szinte fehér falat képez, ami miatt nyilvánvalóan nem megfelelőek a látási viszonyok”

 – árulta el a Borsnak a szakértő.

Albert Péter elmondta, a megfelelő vezetéstechnikai készségek elsajátítása mellett autónk állapotára is oda kell figyelnünk. Az ablaktörlőknek is megfelelően kell működniük, ahogyan a világítóberendezéseknek is. A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy 

a ködfoltok kialakulásához elengedhetetlen a talaj menti alacsony hőmérséklet. Ebből a sofőr arra is tud következtetni, hogy figyelnie kell a fekete jég miatti ráfutásra is. Sokkal óvatosabban érdemes tehát vezetnie.

A teljes cikket itt olvashatja el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában