Bulvár-celeb

2023.05.30. 05:25

Figyelmeztet a bőrgyógyász: nem úgy biztonságos a napozás, ahogy eddig mondták

Új napozási idősávot javasolnak a szakemberek.

Illusztráció

Forrás: Schutterstock

Fotó: Zoom Team

Megérkezett az igazi nyári idő: a Metropol pedig megkeresett egy bőrgyógyászt, bőronkológust, aki egyáltalán nem ért egyet azzal, hogy csupán 11 és 15 óra között kerüljük a napozást – írja a Ripost.

– A mai, erős fényviszonyok mellett én mindenképpen javaslom megváltoztatni ezt a szokást, mégpedig úgy, hogy az emberek lehetőleg 9 és 17 óra között ne napozzanak

– mondta dr. Gilde Katalin. A doktornő szerint nem lehet egyértelmű időhosszt mondani arra vonatkozólag, hogy mennyi napozás lehet ártalmas.

– A legérzékenyebbek a vörös hajú, világos bőrű emberek, nekik akár pár perc is elég lehet a tűző napon ahhoz, hogy kipiruljanak, vagyis gyulladás keletkezzen a bőrükben. Ugyanakkor a kreol bőrűek számára ez az időszak sokkal hosszabb lehet

– fogalmazott az orvos.

Vajon melyik az az érték az UV-skálán, amelyik már erősnek számít és óvatosságra int? Nos, a bőrgyógyász szerint már a 6-os érték is magas, ám most ennél is erősebb a sugárzás.

– Nagyon fontos, hogy mindenki a bőrtípusának és egyéni érzékenységének megfelelő faktorszámú naptejet vagy napolajat használjon. Az érzékenyebb, világosabb bőrűek számára ma már mindenképpen javasolt az 50-es faktorú készítmény – mondta dr. Gilde Katalin.

Az orvos szerint legjobban a ruha védi meg a bőrünket, de otthon vagy a kertben jó szolgálatot tehet egy napernyő is.

– Nagyon fontos tudnunk, hogy a leégés a bőr gyulladása. Azt jelzi, hogy káros mennyiségű fény került a szövetekbe. Ez általában visszafordítható folyamat, viszont a sejtek örökítőállományában ez károsodással is jár, ami bőrrákot is okozhat. Arról nem beszélve, hogy ha megnézzük például a mezőgazdaságban dolgozó emberek bőrét, azt láthatjuk, hogy idős korukra sokkal durvább, cserzettebb, ráncosabb lesz. Ezért is nagyon fontos a fényvédelem

– tette hozzá a bőrgyógyász.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában