Bulvár-celeb

2023.05.09. 08:15

Meghalt Máthé Erzsi

A számos drámai szerepben és komikus jelenetben egyaránt remeklő művész 95 éves volt.

Máthé Erzsi színésznő a Hogy volt!? című tv-műsor felvételén, az MTVA Kunigunda utcai gyártóbázisának 7-es stúdiójában

Forrás: MTI

Fotó: Zih Zsolt

Május 8-án este, 95 éves korában, csendben elaludt Máthé Erzsi Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész, a nemzet színésze – írja az MTI az Index nyomán. 

Máthé Erzsi évek óta visszavonultan élt, május 16-án lett volna 96 éves. Három évtizeden át játszott a Nemzeti Színházban és a Katona József Színház alapító tagja volt, de több filmben és számos tévéjátékban is láthatta a közönség.

A Jászai Mari-díjat kétszer kapta meg, ezenkívül érdemes és kiváló művész, a Nemzeti Színház és a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, a Nemzet Színésze. Megkapta a Kossuth-díjat, a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét (polgári tagozat), a PUKK-díjat, a Vastaps-díjat, a filmszemle életműdíját, a Hazám-díjat és a Kállai Ferenc-életműdíjat. Budapest díszpolgára.

Szeretnék újra színpadon lenni. Hiányzik a rivaldafény. A nézők, a kollégák, de úgy teljességében a közeg. Annyira szívesen beszélnék a munkáról is, de sajnos én már nem tehetem meg, hogy fellépjek a színpadra. Most már csak az emlékeim maradtak meg nekem ebből az időszakból, ami életem végéig egy kitüntetett helyen fog létezni mind az agyamban, mind a szívemben. Külön boldogsággal tölt el az, amikor nálam vannak a barátaim, felhívnak telefonon. Ettől úgy érzem, hogy nem teljesen vagyok elzárva az élettől. Már csak úgy lenne jobb, ha ezt nem feltétlen az otthonomban kellene csinálnom. Szeretném újra eljátszani a szerepeimet, és habár tudom, hogy erre valószínűleg nem lesz lehetőségem, hiányzik, hogy beszélhessek a színpadi élményeimről...

 – mondta a Borsnak még januárban. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában