2024.11.18. 06:30
Mérgező a csírás krumpli? Itt a válasz
Az egyik legsokoldalúbb zöldség sokak kedvence. De sokan nem tudják, akkor is biztonsággal megehetik-e a krumplit, ha már csírás.
Forrás: Shutterstock
Fotó: Kitreel
A krumplit valószínűleg mindenki szereti. Sokféleképpen elkészíthető, olcsó és finom. Bár hideg és száraz helyen, ideális körülmények között tárolva vagy a kamrában is sokáig eláll, egy idő után azonban sajnos megjelennek rajta a csírák. Van, aki ilyenkor kidobja a szemétbe, más viszont lehet, hogy még teljesen nyugodtan megeszi. De ki teszi jól?
Valóban mérgező a csírás krumpli?
Talán megdöbbentő, de a válasz igen. Ha egy krumplin csírák jelennek meg, egy enyhén mérgező anyag, szolanin termelődik.
Ha túl sok szolanint fogyasztunk, az irritálhatja a nyálkahártyát, és hasfájást, hasmenést, hányást is okozhat.
Szerencsére azonban nem minden esetben kell kidobni a csírás krumplit. Ha ugyanis a csírák 1 centiméternél rövidebbek, a méreg koncentrációja még alacsony ahhoz, hogy bajt okozzon az emberi szervezetben.
Ezenkívül azonban még tudnunk kell néhány dolgot, ha el szeretnénk fogyasztani a csírás krumplit – a life.hu cikkében mindenre választ kaphatunk.