Építőipar

2017.07.14. 13:09

Varga Mihály: folytatódott az építőipar lendületes növekedése

Az első negyedévben tapasztalt lendületes növekedés, amely GDP-t tekintve 4 százaléknál magasabb szintet ért el, az elmúlt hónapokban is folytatódott − mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteken az M1-en a KSH frissen közölt építőipari adataira reagálva.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közlése szerint májusban az építőipari termelés volumene 35,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi alacsony bázist.

Az első fél évben az uniós források 60 százalékát gazdasági fejlesztésekre fordították. Ez nemcsak gépipari beszerzésekben, munkahelyteremtésben nyilvánult meg, hanem a beruházások bővülésében is − mondta a nemzetgazdasági miniszter. Hozzátette: nemcsak az állami vagy önkormányzati beruházások valósulnak meg, hanem a magánszektor is egyre több kapacitást köt le, ez a magyar és az uniós kifizetések felgyorsításának köszönhető.

A szerződésállomány megduplázódása is annak az eredménye, hogy a támogatások kifizetését fel tudták gyorsítani, előlegeket tudnak fizetni, és a magyar források is rendelkezésre állnak annak érdekében, hogy azok a megkezdett állami beruházások végigfussanak, amelyeket az elmúlt hónapokban készítettek elő − mondta Varga Mihály. Jelezte ugyanakkor, hogy az építőipari kapacitások kezdenek kimerülni, a szektorban 4700-4800 bejelentett üres állás van. A szakképzési törvény átalakítása, a szakképzés felgyorsítása lehetőséget ad a lendületes növekedésre a következő hónapokban.

Varga Mihály a következő hónapokban arra számít, hogy az építőipari teljesítmény növekedésének fontos eleme lesz a családi otthonteremtési kedvezmény (csok), amelyre idén 266 milliárd forint áll rendelkezésre. A csok-nak köszönhetően a kiadott lakásépítési engedélyek száma 2016-ban két és félszeresére nőtt 2015-höz viszonyítva, és csaknem 10 ezer új lakás épült, ez az idén a lakásépítési engedélyek száma alapján megduplázódhat, elérheti a 20 ezret is. Jó esély van arra, hogy a családi otthonteremtési program hatására a szerződésállomány és az építőipar teljesítménye változatlan maradjon − mondta.

Címkék#növekedés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában