Kevesebb volt a panasz

2019.01.28. 07:38

Soha nem küldtünk még ennyi csomagot a Magyar Postával

Tavaly több mint 41 millió csomagot kezelt a Magyar Posta, ennek 30 százalékát a negyedik negyedévben. Mivel az ünnepek előtt vállalt kötelezettségek teljesültek, a panaszok száma csökkent.

Budapest, 2018. október 8. Az új automata csomagfeldolgozó rendszerrel dolgozik egy szakember a Magyar Posta Csomaglogisztikai Üzemében 2018. október 8-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Balogh Zoltán

Az elmúlt években a hazai e-kereskedelmi szektor dinamikus növekedést mutatott, amivel párhuzamosan a csomagküldemények mennyisége is jelentősen emelkedett. Tavaly már valamivel több mint 41 millió csomagot és árutartalmú küldeményt kezelt a posta, ami 5 százalékos növekedésnek felel meg 2017-hez képest – közölték a Világgazdaság érdeklődésére a Magyar Postánál. A társaság kommunikációs osztályán kiemelték, hogy az év végi csúcsidőszak az áruszállítási piac szereplői számára igazi próbatétel.

Az év utolsó két-három hónapjában nem ritkák az olyan napok, amikor a napi átlagos küldeménymennyiség kétszerese érkezik a logisztikai üzemekbe

– tették hozzá.

A Magyar Posta adatai szerint 2018 utolsó negyedévében több mint 12 millió darab csomag és árutartalmú küldemény jutott el a címzettekhez. A megnövekedett küldeménymennyiség ellenére a postánál mind a telefonos, mind pedig az e-mailes ügyfélmegkeresések száma csökkent, a Black Friday utáni időszakban mintegy 25 százalékkal kevesebb panaszt regisztráltak, mint egy évvel korábban. A szerződésekben vállalt kézbesítési időket a Magyar Posta betartotta, az ünnepi időszakra vállalt teljesítéseinek eleget tett – közölték, hozzátéve:

a karácsonyi vásárlási akciók hatására a korábbi évek átlagához képest tavaly jóval több nagy terjedelmű küldeményt – például hűtőt, televíziót – adtak fel.

A Magyar Posta az elmúlt évben is több intézkedéssel készült az év végi forgalomnövekedésre. A csúcsidőszak kezdetén egy új, 1 milliárd forintos automata csomagfeldolgozó rendszert állítottak üzembe, továbbá országszerte mintegy hatvan postán extra csomagpontok kialakításával bővítették a kapacitást. Ebben az időszakban kezdték meg az új, háromkerekű elektromos motorok tesztelését, a tricikliket elsősorban Budapesten használják a nemzetközi küldemények kézbesítésére.

Az online kereskedelem további növekedése a jövőben várhatóan még nagyobb terhet ró majd a kézbesítőkre.

Ezt vetíti előre a Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi adatközlése, amely szerint tavaly novemberben a kiskereskedelmi forgalomból 6,2 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene éves alapon 26 százalékkal emelkedett. Szakértők szerint az e-kereskedelem részaránya tíz éven belül elérheti a teljes hazai kiskereskedelmi forgalom 20 százalékát.

Borítókép: Az új automata csomagfeldolgozó rendszerrel dolgozik egy szakember a Magyar Posta Csomaglogisztikai Üzemében 2018. október 8-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában