támogatás

2019.07.24. 16:52

Megjelent a négygyerekes nők szja-mentességéről szóló törvénymódosítás

Megjelent a Magyar Közlönyben a törvénymódosítás, amelynek értelmében jövő januártól a négy gyermeket nevelő édesanyák életük végéig mentesülnek személyi jövedelemadójuk fizetése alól.

Forrás: Shutterstock

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának tájékoztatása szerint az Országgyűlés július 12-én elfogadta az egyes adótörvények módosítására vonatkozó törvényjavaslatot, így – a családvédelmi akcióterv részeként -

jövő januártól azok az édesanyák, akik legalább négy gyermeket nevelnek vagy neveltek fel, életük végéig mentesülnek személyi jövedelemadójuk fizetése alól kereső tevékenységből származó jövedelmük után.

A kedvezmény a vér szerinti és az örökbefogadott, illetve a már felnőtt gyermekek után is jár, az adómentesség megállapításához pedig nyilatkozni kell a munkáltatónál.

A 15 százalékos szja alóli mentesség mellett az édesanya – valamint vele megosztva az édesapa – a családi adókedvezményt együtt is igényelheti.

Az Emmi szerint az kedvezmény mintegy 40 ezer anyát érinthet évente.

Kitértek arra is, hogy szintén

2020 januárjában lép életbe a nagyszülői gyed, amelyet azok a nagyszülők igényelhetnek, akik még nem mentek nyugdíjba, ha a dolgozó szülők helyett vállalják, hogy az unokákat ők gondozzák, nevelik.

A nagyszülői gyed beleszámít a szolgálati időbe, egyszerre csak az egyik nagyszülő veheti igénybe, de akár több unoka után is felvehető az ellátás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában