visszaesés

2019.10.16. 06:47

Csökkent az ingatlan-adásvételek száma

Némi megtorpanást hozott a harmadik negyedév az ingatlanpiacon, ami a tranzakciószámban és az alacsonyabb keresletben is megmutatkozott, a kereslet mintegy tíz százalékkal csökkent.

Forrás: Shutterstock

Az ingatlanárak megközelítőleg 20 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest, a helytől és az épület szerkezetétől függően. Vidéken 300-400 ezer forint, míg a fővárosban 500-900 ezer forint között alakult az elmúlt három hónap átlagos négyzetméterára.

A Duna House tájékoztatása szerint, bár az árak még növekednek, Budapesten már a stagnálás jelei is mutatkoznak.

Budán már az adásvételek 25 százaléka 900 ezer forint feletti négyzetméteráron történt, míg Pesten ez az arány 13 százalék volt. A legnépszerűbb kerület továbbra is Angyalföld a budapesti kerületek között, a második helyet ismét Zugló szerezte meg. A pesti kerületekben a piaci várakozásoknak megfelelően már nőtt az értékesítéshez szükséges idő, a panellakásoknál több mint 2 hónapos, a belvárosi és egyéb pesti tégla lakások esetében pedig már 3 hónap feletti értékesítési idővel érdemes kalkulálni.

Az adatok szerint az újépítésű ingatlanoknál már a főváros öt kerületében haladta meg az egy millió forintot az átlagos négyzetméterár, és további hét kerületben érdemes 700 ezer forint feletti értékkel kalkulálni vásárláskor.

A hitelpiaci mutatók közül nagyobb változás a hitelfedezeti mutatónál tapasztalható, erőteljesen csökkent, mivel a hiteligénylők nagyobb önerővel rendelkeztek, mint a korábbi negyedévekben.

„A nagyobb önerőt feltételezhetően a sikeresen felvett Babaváró támogatások ingatlanvásárlásra való fordítása is okozta” – közölték.

A Duna House szakemberei szerint az őszi hónapokban dőlhet el, hogy a családvédelmi akcióterv egyes elemei milyen mértékben növelhetik az otthonteremtési célú lakásvásárlók arányát. Az ingatlanközvetítő hálózat korábbi felmérése alapján a felvett Babaváró támogatások közel 60 százalékát ingatlan vásárlásra, vagy felújításra tervezik költeni a családok, ami jelentősen növelheti a vásárlóképes keresletet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában