halgazdálkodás

2020.03.27. 14:30

Százharminc mázsa pontyot telepítettek a Dunába

Erre azért van szükség, mert a természetes szaporulat nem fedezi a horgászok igényeit.

Forrás: Shutterstock

A neszmélyi, szőnyi és táti Duna-ágba 130 mázsa, két- és háromnyaras pontyot telepített a Komárom-Esztergom Megyei Horgászegyesületek Szövetsége (KEMHESZ) – közölte a szervezet elnöke.

Zoltai Dániel elmondta, a telepítést a járványhelyzet ellenére végrehajtották, mert a teleltetőkben lévő, legyengült immunrendszerű halakat ki kellett helyezni új életterükbe.

Az elnök kiemelte, hogy a szövetség 58 tagegyesületének többsége határozatlan időre megszüntette a napijegyek és a horgászengedélyek értékesítését, és arra kéri tagjait, hogy lehetőleg ne keressék fel a vízpartokat.

A telepített halak a Somogy megyei Patosfáról érkeztek, a nyolcvan mázsát kitevő háromnyaras pontyok átlagos súlya eléri a 2,2 kilogrammot. A telepítésre azért van szükség, mert a természetes szaporulat nem fedezi a horgászok igényeit.

A Duna-ágakba kijuttatott halak általában hosszabb ideig a telepítés helyén maradnak. Ősszel a szövetség a mostanihoz hasonló nagyságrendű telepítést tervez – ismertette Zoltai Dániel.

A KEMHESZ 58 tagegyesület közös szervezete, összesen mintegy 19 ezer aktív taggal, közülük 3200 ifjúsági és gyermekhorgásszal.

A szövetség rendezvényeket szervez, halgazdálkodási feladatokat lát el, valamint halőri tevékenységet végez a Duna megyei szakaszán.

A KEMHESZ hétfőtől távoktató anyagot helyez el közösségi oldalán, mivel jelenleg szünetelnek a tanfolyamok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában