Mezőgazdaság

2020.07.06. 17:50

Magosz: nem lehet felkészülni az EU Közös Agrárpolitikájára

Nem lehet egy év alatt felkészülni az Európai Unió Közös Agrárpolitikájára, amit az új környezetvédelmi előírások, azaz a Zöld Megállapodás szerint kell kialakítani, mert ehhez egy teljesen új technológiára lenne szükség a mezőgazdaságban – mondta Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (Magosz) elnöke hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Az elnök elmondta,

az új szabályozás azzal járna, hogy gyakorlatilag a saját piacainkon veretnek agyon bennünket.

Ez azt jelenti, hogy nagyon szigorú szabályokat fogalmaznak meg a gazdálkodás terén, miközben az Európai Unió legnagyobb befektetői a harmadik világ országaiból korlátlanul hozhatnak be terményeket. Ilyen körülmények között pedig a magyar mezőgazdaság képtelen labdába rúgni fűzte hozzá.

Az új szabályok tartalmazzák például azt, hogy 50 százalékkal kell csökkenteni a felhasználását a növényvédő szereknek, a műtrágyának és az antibiotikumoknak, de előírják a vetésforgókat, illetve a különböző haszonnövények egymás melletti termeszthetőségét is.

Tehát olyan változásokat követelnek tőlünk, amikre képtelenség felkészülni

hangsúlyozta, hozzátéve, ez durva támadás a gazdák ellen.

Jakab István kiemelte, azt kérik, hogy a szigorú uniós szabályokat a harmadik világ országaiból beérkező áruk esetében is alkalmazzák, hiszen csak így lesznek azonos feltételek a piacon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában