Járvány

2020.08.06. 06:59

Kárenyhítési támogatásra pályázhatnak a nehéz helyzetbe került borászok

Az agrártárca jelentős érdeklődésre számít a borászatok részéről az augusztus 10-től benyújtható igénylésekre.

Már csak néhány napig tudják beszerezni a hazai borászatok a hegybíróktól az átmeneti támogatás igényléséhez szükséges igazolásokat – hívta fel a figyelmet Gál Péter, az Agrárminisztérium főosztályvezetője a Magyar Nemzetben. A gazdaságvédelmi alapból elkülönített 25 milliárd forintos mentőcsomagból mintegy 1,8 milliárd forintra pályázhatnak a hazai borágazat szereplői.

A cél az, hogy azok jussanak támogatáshoz, akik a saját maguk által megtermelt szőlőt dolgozzák fel, a bort pedig a vendéglátásban vagy egyenesen a fogyasztóknak értékesítik.

A főosztályvezető elmondta: a támogatási struktúra kialakításakor épp azokat a termelőket, borászatokat kívánták megcélozni, amelyeket leginkább érintett a koronavírus-járvány miatti gazdasági kiesés. A turizmus teljes leállása, az éttermek, a szórakozóhelyek, a szállodák zárvatartása, a rendezvények elmaradása miatt jelentős veszteségek keletkeztek az ágazatban.

Az 1,8 milliárd forintos keretre augusztus 10-től pályázhatnak az érintettek, a támogatás igénylése két pillérre épül. Első körben a borászatoknak hegybírói igazolást kell beszerezniük, erre augusztus 3-tól már lehetőségük van. Gál Péter szerint erre azért van szükség, hogy a borászatok igazolni tudják, mekkora területen termesztenek szőlőt – akár őstermelőként a családi gazdaság részeként, akár kapcsolt vállalkozásokon keresztül. Ezzel az igazolással nyújthatják be a pályázatokat a Magyar Államkincstárnak augusztus ­24-ig.

A gazdálkodók egy hektárra vetítve maximum 600 ezer forintot nyerhetnek el.

A pontos összeg attól függ, hogy a 2018–2019-es referenciaévben a teljes forgalmuk hány százalékát adta a belföldi, valamint a külföldi vendéglátásban, a repülőjáratokon és a repterek duty-free boltjai­ban, illetve a fogyasztóknak közvetlenül eladott mennyiség.

A lehetőséggel azok is élhetnek, akik az első négy kategóriában valamilyen közvetítő vagy kereskedő segítségével adták el boraikat.

Ez esetben a szükséges mennyiség meghatározásához a nagykereskedők segítségét kérhetik.

A támogatást legfeljebb harminc hektár után vehetik igénybe a jogosultak. „A támogatandó körbe elsősorban a minőségi terméket előállító kisebb pincészetek tartoznak, a lehetőség ugyanakkor mindenki számára nyitott, aki részben a saját maga által megtermelt szőlőt dolgozza fel” – fogalmazott a főosztályvezető.

A tárca jelentős érdeklődésre számít, az előzetes számítások alapján meghatározott keret várhatóan elegendő lesz majd, de kisebb kerettúllépés sem elképzelhetetlen. Ha túligénylés lesz, akkor arányosan csökken majd az egy hektárra elnyerhető támogatás összege.

Gál Péter emlékeztetett arra, hogy az átmeneti támogatás ugyan az egyik leghangsúlyosabb, ám nem az egyetlen eleme a kormány válságmentő csomagjának a borágazatban. A termelők korábban a zöldszüret lehetőségével is élhettek, emellett a pincékben ragadt készletek levezetésére lepárlási támogatást is igénybe vehettek.

Fontos, hogy azok, akik korábban a zöldszüret mellett döntöttek, az abban érintett terület után már nem vehetik igénybe az átmeneti támogatást, más területeiket azonban bevonhatják a programba.

A tárca tapasztalatai szerint egyébként a várakozásokhoz képest kevesebben éltek a zöldszüret lehetőségével. Ennek oka részben az, hogy az előzőleg becsültnél kisebb volt a túlkínálat a borpiacon, ráadásul a szőlő felvásárlási ára is elmozdult a tavalyi mélypontjáról. A lepárlási program még folyamatban van, ezért Gál Péter szerint pontos adatokat nem lehet mondani annak kihasználtságáról. Az eddigi tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a borászatok elsősorban a pincékben megmaradt, rosszabb minőségű tételek kisöprésére használják a támogatást, a piacról ténylegesen nagy mennyiséget nem kell kivonni a túlkínálat miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában