infografikával

2021.04.13. 10:02

Az eddig becsültnél több fiatalt érinthet az szja-mentesség

Az eddig ismert számhoz hozzáadták az idénymunkásként vagy időszakosan dolgozó fiatalokat. Számukra csak időszakos segítséget jelent a kedvezmény.

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az eddig becsültnél több fiatalt érinthet az adómentesség – közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt. 2022-ben lép életbe a 25 év alattiak személyijövedelemadó-mentessége, ezzel kapcsolatban nagyságrendileg 280 ezer érintettről lehetett korábban olvasni. Ez az adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) korcsoport szerinti foglalkoztatottsági adataiból származik, amellyel az éves átlagos foglalkoztatottságot mérik – írja a Világgazdaság.

A NAV 2019-es évre vonatkozó bevallási adatai szerint viszont 460 ezer fiatalt fog érinteni a változás

– mutatott rá a GKI. A nagy eltérés egyik oka, hogy a 25 év alattiak jelentős része idénymunkásként vagy időszakosan dolgozik, ezért csak részlegesen kerülnek be a KSH statisztikáiba. Ez azt is jelenti, hogy

ezeknek a fiataloknak csak időszakosan nyújthat segítséget a kedvezmény.

A NAV adatai szerint a 25 év alattiak átlagosan havi bruttó 127 ezer, azaz nettó 84 ezer forintot kerestek, és – mivel a korosztályra jellemző alkalmi munkások lefelé húzzák az átlagot – a 25 év alattiak átlagosan havi nettó 19 ezer forint többletbevételhez juthatnak a kedvezmény bevezetésével.

Ha a teljes munkaidőben foglalkoztatott 25 év alattiak várható keresetemelkedéséről akarunk pontosabb képet kapni, jó alapot ad a közmunkás- és minimálbért, valamint a garantált bérminimumot és az átlagbért keresők összehasonlítása. Ez alapján a fiatalok közül

  • a közmunkásbért keresők havi 12,2 ezer,
  • a minimálbéresek havi 24,2 ezer,
  • a garantált bérminimumot keresők havi 31,6 ezer,
  • az átlagbéren foglalkoztatottak pedig havi 58,6 ezer forinttal többet vihetnek haza 2022-től.
  • Ugyanakkor – figyelmeztet a gazdaságkutató cég – a kedvezmény súlyát némileg mérsékli, hogy a gyermekes fiatalok az adókedvezményt már érvényesítik az szja-ban, sőt 6,8 ezren már a járulékokból is levonhatták.

    Az szja-mentesség azonban csak abban az esetben jár a nettó kereset jelentős emelkedésével a 25 év alattiak számára, ha ezt a munkáltató is elfogadja.

    Ha a foglalkoztató nem akar bérfeszültséget okozni a kedvezmény érvényesítésével a munkavállalók között, akkor megteheti, hogy a bruttó bért úgy mérsékli, hogy a nettó kereset ne emelkedjen. Ebben az esetben a rárakódó bérköltség egy részét is megtakaríthatja. Egy másik lehetőség, hogy a fiatalok körében a bérek befagyasztásával él a munkáltató, illetve a munkaidőt csökkenti azonos bruttó bér mellett. Kiemelkedően igaz lehet ez a kiszolgáltatott helyzetben lévő foglalkoztatottak esetében. További kérdés, hogy ha egy munkavállaló betölti a 25. életévét, hogyan tudja majd pótolni a hirtelen kieső jövedelmet.

    Borítókép: Illusztrációfotó

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában