beruházásösztönzés

2021.08.01. 11:30

Vidékfejlesztés: már ezermilliárd forintra pályázhatnak a gazdák

Jelentős, mintegy ezermilliárd forintos keretösszegben már elérhetők azok a pályázok, amelyek az agrárium minden területén hozzájárulnak a termelők és az élelmiszeripar szereplőinek beruházásaihoz. Az évtized végéig minden eddiginél több pénz jut a vidéki térségek és az agrárium fejlesztéseire.

Az agrárium és az élelmiszeripar szinte minden szereplője pályázhat elsősorban fejlesztési, beruházási támogatásokra. Jelenleg 982 milliárd forintos fejlesztési keret áll nyitva a termelők előtt. Az Agrárminisztérium a Magyar Nemzet érdeklődésére azt közölte: 2021-ben eddig tizenöt felhívás jelent meg, többségükre jelenleg is benyújthatják pályázatukat az érintettek – írja a Magyar Nemzet.

A már megjelent felhívásoknak köszönhetően a hazai agrárium szinte minden szereplője pályázhat valamilyen jogcímen fejlesztési támogatásra.

A legjelentősebb, régóta várt felhívások közül kiemelkedő a mezőgazdasági területek öntözhetőségét támogató pályázati keret,

amelyre az öntözési közösségek pályázhatnak.

Hiány­pótló a kertészeteknek kiírt, a régi gyümölcsültetvények megújítását vagy új ültetvény telepítését segítő pályázat.

A felhívás lehetőséget teremt a sok esetben korszerűtlen, több évtizedes, a szélsőséges időjárásnak kitett gyümölcsösök újratelepítésére, korszerű fajták alkalmazására. Emellett a termelők fagyvédelmi rendszer kiépítésére vagy korszerű gépek beszerzésére is pályázhatnak. A gomba- és gyógynövénytermesztők előtt is célzott pályázati lehetőségek állnak nyitva.

A pályázatok többsége hiánypótló. Az állattartókat többféle támogatás is segíti a telepek modernizálásában vagy a járványvédelmi rendszerek kiépítésében, de egyebek mellett eszközbeszerzésekre, kisebb beruházásokra is pályázhatnak. Súlyos, versenyhátrányhoz vezető hiányosság hazánkban a terménytárolók, szárítók és tisztítóüzemek hiánya. A termelők ezeknek a létesítményeknek a megépítésére, a meglévők korszerűsítésére jelentős keretből juthatnak támogatáshoz.

A 2028-ig tartó európai uniós költségvetési időszak legjelentősebb fejlesztési keretére az élelmiszeripar számíthat: nemcsak a nagyüzemek, de a kistermelők is támogatáshoz juthatnak beruházásaikhoz, eszközbeszerzéseikhez.

A kiírások között a kistermelők is találhatnak előnyös felhívást, beleértve az alapanyagok feldolgozását segítő fejlesztéseket. Az agrárium minden szereplője pályázhat különböző jogcímeken a digitalizációt elősegítő eszközökre, az új technológiákra és a minél környezetkímélőbb és fenntarthatóbb termelést elősegítő berendezésekre, beleértve az IT-eszközöket is.

Számos pályázatnál a keretösszeget jelentősen meghaladó igény érkezett a gazdálkodóktól, egyes felhívásokra pedig az eredeti határidőhöz képest tovább nyújthatók be a pályázatok.

Az Agrárminisztérium több pályázati kiírásnál is megemelte a nagy érdeklődésre tekintettel az eredeti keretösszeget.

Ezek közé tartozik egyebek mellett az öntözési fejlesztéseket, az erdőtelepítést vagy a kisüzemek beruházásait segítő keret megemelése mellett döntött. Az eredeti keretösszeget a gazdák mellett a tanyán élők óriási érdeklődése miatt eddig hét pályázatnál kellett megemelni, összesen 178 milliárd forinttal.

Szeptemberben három új jogcímen nyílik meg pályázat, amelyet korábban már bejelentett az agrártárca. Ezek közül várhatóan óriási érdeklődés mutatkozik majd az agrár-környezetgazdálkodási kifizetések, valamint az ökológiai gazdálkodásra áttérést támogató kiírás iránt. Ezenfelül további pályázatok megjelenésére lehet számítani idén,

a következő években pedig soha nem látott összegből fejlődhet a vidék.

A kormány az év elején döntött arról, hogy az uniós agrárpolitika vidékfejlesztési támogatásaihoz a korábbi 17,5 százalékról 80 százalékra emeli a nemzeti társfinanszírozás mértékét. A döntésnek köszönhetően

2029-ig az előző, 2014–2020-as pénzügyi ciklus háromszorosa jut a vidék és az agrárium fejlesztéseire.

Ez a kormányzat és a szakértők egybehangzó véleménye szerint is

olyan lehetőséget rejt a vidéki térségek megújulásához, amelyre korábban még nem volt példa Magyarországon.

Az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint a 2021-ben eddig megjelent vidékfejlesztési pályázatok:

  • Ritka és veszélyeztetett növényfajták genetikai erőforrásainak és mikroorganizmusok ex situ megőrzése
  • Az öntözési közösségek együttműködésének támogatása
  • Terménytárolók, szárítók, tisztító üzemek fejlesztése
  • Kertészet – ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatása
  • Kertészeti üzemek megújítása
  • Kertészet – gombaüzemek fejlesztése
  • Állattartó telepek megújításának támogatása (kisebb beruházások)
  • Állattartó telepek fejlesztésének támogatása (nagyobb beruházások)
  • Állattartó telepi járványvédelem
  • Minőségrendszerekhez kapcsolódó tájékoztatás, promóció
  • Élelmiszeripari vállalkozások eszközfejlesztése (kisebb beruházások)
  • Komplex élelmiszeripari vállalkozás fejlesztése (nagyobb beruházások)
  • Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések
  • Mezőgazdasági kisüzemek támogatása
  • Külterületi helyi közutak fejlesztése
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában