lakáspiac

2021.10.04. 09:16

Felpörgött a kereslet a luxusingatlanokra

Sokmilliós négyzetméterár, egyedi árképzés és fokozódó kereslet jellemzi a luxuslakások piacát, ahol már milliárdos ügyletek születésére is van példa.

Budapest, 2021. szeptember 24. A fõváros 13. kerületében a Bulcsú utcába tervezett lakások makettja a Lakás Kiállításon, a MOMsport Uszoda és Rendezvényközpontban. Az õszi lakásexpon jelen vannak a lakásközvetítõ hálózatok, a bankok, a lakástakarék-pénztárak, a biztosítók és a szolgáltatók. A szervezõk azokat szólítják meg, akik a közeljövõben vagy középtávon gondolkodnak lakásvásárláson, lakáseladáson, lakáshasznosításon vagy éppen elõnytelen hiteleik kiváltásán. MTVA/Bizományosi: Balaton József *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Forrás: MTI / MTVA / Bizományosi

Fotó: Balaton József

A Világgazdaság hétfői számában Szeder Krisztina, a Duna House Prime ingatlanszakértője elmondta, hogy a luxuslakáspiac régen túllépett az egymillió forintos négyzetméterár-küszöbön, a két-három milliós mellett

újabban négy-öt millió forintra árazzák az építők a felső kategóriás lakóingatlanok négyzetméterenkénti árát.

Piaci szakértők szerint nehéz pontos, illetve jellemző négyzetméterárakat meghatározni, mert az egyedi árképzés terjedt el, a hívószó pedig leginkább a különleges adottság és a csúcsminőség. Kimagasló jelentőségű a vásárlók által elvárt műszaki tartalom, a kilencvenes évek eleje óta e téren is átalakult a luxuskategória fogalma.

A szakértő tapasztalatai szerint

már szinte nélkülözhetetlen az okosotthon-technológia, amellyel akár távolról is teljesen vezérelhető és felügyelhető a hőszabályozás, a kamera- és riasztórendszer.

Kiemelkedően fontos a hőtechnika: normál ingatlanoknál is elterjedtek a hőszivattyús hűtés-fűtési rendszerek, még inkább a luxusingatlanoknál, a hagyományos klímaberendezést pedig a mennyezet- és falhűtés váltja fel.

Az örök panoráma és a tágas belső terek, a saját fürdőszobás hálószobák iránti igény mellett a járvány nyomán megjelent a tágas külső területre, a minél nagyobb kertre vonatkozó elvárás.

Viszont a lokációt a korábbinál rugalmasabban értelmezik a vevők, akik megfelelő ingatlant keresnek, bárhol legyen is. Mindennapos lakhatásra akár a Balatonnál is vásárolnak, a Fertő tó is egyre népszerűbb, és új sláger lehet a Tisza-tó, de ott még szűkös a megfelelő kínálat.

Borítókép: A főváros XIII. kerületébe, a Bulcsú utcába tervezett lakások makettja a Lakás Kiállításon, a MOM Sport Uszoda és Rendezvényközpontban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában