függetlenség

2021.10.14. 09:16

Nem csak olcsó áramot, önállóságot is hoz a napelem

Ingatlanfejlesztőből vált a napelemes rendszerek szakértőjévé Leitold Dávid, a Vertigo Group vezetője, aki a legjobb ár-érték ajánlatra, illetve a kiegészítő szolgáltatásokra építi növekedési stratégiáját. A szakember hangsúlyozta: az is fontos kérdés, milyen a tetőfelület vagy az áramhálózat, a leginkább lényeges mégis az, hogy nem a jelenre kell szabni a napelemes rendszert, hanem a következő 25 évben várható fogyasztási igényekre.

Forrás: Shutterstock

Fotó: only_kim

Továbbra is a várható megtérülési idő a sláger, miközben a többség megfeledkezik arról, hogy egy saját napelemes rendszer a teljes önállóságot is jelenti a kiszámíthatatlan ármozgásokkal járó piaci trendekkel szemben.

„Nem csak olcsó áramot hoz, hanem függetlenséget is, legyen szó a helyi elektromos hálózat fennakadásairól vagy a nemzetközi energiapolitikai kérdések hazai lecsapódásáról”

– mutatott rá a Figyelőnek Leitold Dávid, a Vertigo Group alapító-ügyvezetője. A telepítők oldaláról „viszonylag kevés nagy és sok kicsi céget” lát a magyar piacon a szakember, aki szerint egyre több lesz a résztvevő, miután hazánk 2030-ig legalább 6500 megawattnyi (MW) új naperőművi kapacitást vállalt. A mostani, napelemparkokkal együtt 2000 MW-os szinthez képest ez azt jelenti, hogy

az elmúlt másfél-két évtized erőfeszítéseinek a többszörösére lesz szükség a következő kilenc esztendőben.

Fontos, hogy a megrendelők alaposan tájékozódjanak a kivitelezőről, az például ne csak becslésekkel támassza alá a várható termelést. „Nálunk a 3D-s szimuláció alapja az, hogy az ügyfél ingatlanját beazonosítjuk a Google-térképen, majd a legközelebbi időjárásjelző-állomás adatait visszamenőleg tíz évre elemezzük, hogy pontosan alátámaszthassuk, ahol az adott ház áll, ott mennyi a napos, illetve esős, felhős órák száma” – vázolta fel a szakember.

A legjobb ár-érték arány a Vertigo Group szelete a napelemes tortából a tulajdonos szerint,

kiemelve, hogy nem a legolcsóbbak, hanem a legmegbízhatóbbak, a legbiztonságosabbak akarnak lenni. Ezzel együtt, míg egy átlagos családi házban 1-1,5 millió forintért ugyanúgy ki lehet építeni napelemes rendszert, mint 8-10 millióért, az esetükben az átlagos projektköltség alig haladja meg a 3,1 milliót. E mögött a napelem mellett gyakran a teljes rezsimentesség érdekében elektromos kazán vagy hőszivattyú is van. A kedvező árazáshoz a nagy volumen is hozzájárul, a kisebb garázscégekkel szemben nagyobb kedvezményt kap a gyártóknál egy Vertigo-kaliberű szereplő, amely nem havi két-három raklapnyi, hanem akár egy-másfél konténernyi áruban gondolkodik. A menedzser úgy látja, az olcsó termék később jóval több karbantartási költséget igényel, sok esetben az inverter a kulcs, ami a megtermelt egyenáramot váltóárammá alakítja át.

„Ha tönkremegy, kiesik a teljes termelés, éppen ezért érdemes applikáción keresztül folyamatosan nyomon követni a működését”

– mutatott rá a szakember.

Érdekesség, hogy a cégcsoport 2019-ben az ingatlanfejlesztés kiegészítő elemeként kezdett el napelemekkel foglalkozni, idén januártól azonban már csak és kizárólag a solar üzletágra összpontosít. Leitold Dávid felidézte, hogy még generálkivitelezőként ismerkedett meg olyan 15 éve a napelemszakmában dolgozó profi szakemberekkel, akik Németországban szereztek tudást, tapasztalatot, amikor berobbant a piac, a magyar boom viszont hazahozta őket. „Ők végezték nálunk a napelemes rendszerek teljes körű kiépítését. Bár nagyon jól dolgoztak, idő- és kapacitáshiány miatt nem tudtak bővülni. Itt jöttem én a képbe, olyan üzleti tervet, értékesítési és projektmenedzsment modellt vázoltam fel, ami mentén haladva megindult a dinamikus növekedés.”

Bár a forgalom mintegy ötöde mögött ipari megrendelések állnak, a hozzávetőleg 80 százalékos arány hűen tükrözi, hogy a fő csapásirány a lakossági szegmens.

„A civil megrendelők körülbelül fele igénybe vesz valamilyen pályázati támogatást, 30 százalék banki hitelt és csak 20 százalék vág bele a projektbe tisztán önerőből”

– összegzett a Vertigo első embere. A közelgő 100 százalékos támogatási intenzitású pályázatnál viszont alighanem sok esetben változik majd a megközelítés, hiszen aki leginkább az ingyenpénzre hajt, azt nem feltétlenül a minőségi szempontok vagy a praktikum vezérlik. A teljes projektidő két-három hónapos folyamat, ami leginkább a szolgáltató, tehát az engedélyeztetés gyorsaságától függ, maga a telepítés csak 1-2 napot vesz igénybe.

„Milyen tetőfelület felel meg? Milyen áramhálózat szükséges? Több kérdés is felmerülhet, a legfontosabb mégis az, hogy

nem a jelenre kell szabni a napelemes rendszert, hanem a következő 25 évben várható fogyasztási igényekre

– húzta alá a szakember, aki ekkora időintervallumra biztosít garanciát is. Így például a várakozásai szerint szinte mindenkinek lesz már elektromos autója, és még több műszaki cikk vesz majd körül minket. Konzolok, kütyük mindenütt, még több mobiltelefon, laptop, táblagép, ezek mind-mind áramfogyasztók, akárcsak az egyre népszerűbb okosotthon megoldások. Azzal mindenesetre bátran lehet számolni Leitold Dávid szerint, hogy egy átlagosan 30 ezer forintos havi villanyszámlával már 5 év alatt megtérül a napelemprojekt. Az idei évre 500 projektet és 1 milliárd forint feletti árbevételt tűzött ki célul, ami minden bizonnyal teljesül. Jövőre 2,5 milliárdos forgalom lehet a realitás, 2025-ig pedig akár a 6 milliárdos. Ez lehet a kezelhető méret felső határa, afelett már elkerülhetetlen a „multisodás”, de a családias légkört alapértéknek tartva azt elképzelhetetlennek tartják, hogy az ügyfél csak egy szám legyen a rendszerben.

A teljes cikk a Figyelő legújabb számában olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában