Ország-világ

2021.10.13. 14:00

Van idehaza elég földgáz télire

Több mint 5 milliárd köbméternyi földgázmennyiség áll rendelkezésre – áll az energiahivatal közleményében.

Forrás: vg.hu

Fotó: Móricz-Sabján Simon

A gáztárolókba szeptember 30-ig betárolt több mint 5 milliárd köbméternyi földgázmennyiség biztonsággal fedezi a hazai igényeket.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) minden évben ellenőrzi a lakossági felhasználók ellátásához szükséges gázforrások rendelkezésre állását, az erőművek téli felkészültségét, a szükséges tüzelőanyag-készletek meglétét, és meghatározza a betárolandó földgáz mennyiségét figyelembe véve az adott szolgáltató területén az elmúlt százhúsz hónapban mért legmagasabb téli időszaki fogyasztást – írja a Világgazdaság a közlemény alapján.

A fűtési idényben a földalatti gáztárolók szerepe különösen meghatározó, hiszen egy hidegebb téli napon az ország földgázfogyasztásának akár fele is származhat ebből a forrásból.

Az idei betárolási időszak szeptember 30-án ért véget 5,28 milliárd m3-nyi gázkészlettel, ami több mint 83%-os töltöttségi szintet jelent. Ez a mennyiség tartalmazza a kereskedelmi tárolók és a biztonsági tárolók készleteit (1,45 Mrd m3) is.

A kereskedelmi készleten felül rendelkezésre álló biztonsági készlet szélsőséges körülmények között – így különösen földgázellátási válsághelyzet esetén – szolgálja a lakosság folyamatos ellátását.

Október 1-jén megkezdődött a kitárolás. Az ország téli földgázellátását a tárolói készletek, a folyamatos földgázimport és a hazai kitermelés együttesen biztosítják.

A betárolási időszak 2022. április 1-jén kezdődik.

Borítókép: Illusztrációfotó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában