Ország-világ

2021.11.18. 14:28

A nemzetközi tőke nem összeszerelő üzemként tekint Magyarországra

A multinacionális vállalatok sorra hozzák létre a magas hozzáadott értékkel bíró, kutatás-fejlesztésre alapuló egységeiket az országban – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a mérés- és irányítás-automatizálás terén piacvezető, amerikai National Instruments húsz éves magyarországi jelenlétének alkalmából rendezett ünnepségen vett részt Debrecenben.

Először a koronavírus-járvány jelentette kihívásokról beszélt. Kiemelte, hogy tavaly globálisan 114 millió munkahely szűnt meg, 42 százalékkal visszaestek a beruházások és 5 százalékkal csökkent a világkereskedelem volumene. Szavai szerint miközben a nemzetközi hírek szinte csak bezáró gyárakról, tömeges munkanélküliségről szóltak, Magyarországon foglalkoztatási, negyedéves gazdasági növekedési és beruházási rekordot is sikerült dönteni.

– Ez csak úgy volt lehetséges, hogy a legnagyobb, itt nálunk működő vállalatok is bíztak bennünk, lojálisak maradtak Magyarországhoz, és kihasználva Európa egyik legjobb beruházási környezetét, betartva a velünk kötött megállapodásokat, itt maradtak, sőt folyamatosan fejlesztették kapacitásaikat – hangsúlyozta.

– A nagy nemzetközi vállalatokkal való jó együttműködés nélkül Magyaország nem tudott volna győztesként kikerülni az elmúlt másfél esztendő rendkívüli gazdasági megpróbáltatásaiból – mondta. Szijjártó Péter kiemelte, hogy

az amerikai cégek jelentik a második legnagyobb beruházói közösséget Magyarországon,

a közvetlen külföldi beruházások (FDI) 10 százaléka az Egyesült Államokból érkezett. Mintegy 1700 amerikai tulajdonosi hátterű vállalat több mint 100 ezer magyar embernek ad munkát.

Soha nem látott magasságokban van a kétoldalú kereskedelmi forgalom, annak értéke az idei év első nyolc hónapjában 24 százalékkal emelkedett, s

az Egyesült Államok Magyarország első számú exportpiaca az Európai Unión kívül.

Hozzátette, hogy bár 2020-ban a legnagyobb értékben kínai cégek fektettek be hazánkban, a legtöbb munkahelyet az amerikai beruházók teremtették. Végezetül arról is beszámolt, hogy a magyar elektronikai ipari ágazat tavaly 9,5 százalékos növekedést mutatott fel, és idén eddig 26 százalékkal nőtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában